Maud is 17 jaar oud en vraagt zich af hoe het komt dat iedereen toch houdt van de perfecte influencers. Ze wordt vervolgens uitgedaagd door haar beste vriend om een Instagram pagina aan te maken en daar haar liefde voor eten te delen. Hoe beïnvloedt social media nu haar leven en misschien nog wel belangrijker, haar zelfbeeld. 

Dit boek is het debuut van Doreen Hendriks, en vooraf in het boek en dus ook in deze recensie, staat een triggerwarning. Dit boek bevat namelijk gevoelige stukken die een impact kunnen hebben op jouw zelfbeeld, onder andere ten opzichte van eetstoornissen en fatshaming. De auteur is zelfs zo lief en attent dat ze zelfs nog even bij mij gecheckt heeft of alles oké was nadat ik het boek uit had! Hartjes voor Doreen ! (P.S. ik ben helemaal oké, ik kan dit boek ‘gewoon’ lezen, desalniettemin zet dit boek tot nadenken.)

Tijdens het lezen van dit boek voel je namelijk, langzaamaan dat het zelfbeeld van Maud verandert. Je wil haar zo graag helpen. Maar ze hoort je niet. Je wil haar zo graag vertellen dat het oké is. Dat het goed is. Maar Maud is zo haar weg aan het vinden in de maatschappij dat ze zelfs haar ware ik niet meer hoort volgens mij. Je volgt Maud vanaf het moment dat ze haar Instagrampagina aanmaakt tot ze bijna bij haar gestelde doel is.  
Verder gebeurt er niet veel in het boek, daardoor moest ik mezelf soms even erbij houden, terwijl alle onderwerpen die de auteur aansnijdt in doet boek, eigenlijk genoeg moeten zijn. Want naast het hebben van een negatief zelfbeeld en de gevolgen van Social media, bevat dit boek ook thema’s zoals homofobie, pestgedrag, vriendschappen en rouw.

Dit boek bevat naast alle zware kost, ook leuke en vermakelijke scènes. De auteur schrijft vlot, je merkt dat ze nog jong is (dit bedoel ik positief) en is echt een woordenkunstenaar.

‘Een enkele traan wordt meervoud. Zout in pakjes, hebben we het ooit gedoopt…’

Ben je toe aan een rauw boek, wat vlot leest en tot nadenken zet. Ga dit lezen. Vergeet niet van te voren even de triggerwarning te lezen . 

Recensie: 4

Titel: Zout
Auteur: Doreen Hendrikx
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Pelckmans