In het boek Ziek gelukkig leren we Ruud kennen. Twintiger, woont in Amsterdam, heeft een geweldige baan, vindt hij zelf, is een sociaal dier, een leuke relatie en 2 Instagram waardige katten. En oh ja, hij heeft kanker, voor de derde keer. In dit boek deelt hij zijn ervaringen over ziek, maar ook gezond zijn. Hij neemt de lezers mee om te laten zien, dat ondanks jouw omstandigheden bar slecht kunnen zijn, er ook geluk staat te wachten. 

In het begin neemt de auteur ons mee in zijn ziekteproces, dan hebben we het maar gehad, zo schreef hij zelf. Toen hij dit schreef had hij voor de derde keer kanker en het boek gaat terug naar de eerste keer deze diagnose. Het verhaal over zijn ziekteproces is vlot en in duidelijke taal geschreven. Tijdens het lezen, wilde ik alles in mij opnemen en ik vloog er echt doorheen. Het is natuurlijk niet leuk (dit is een understatement) wat je leest, Ruud neemt je immers mee in zijn leven waarin hij, als jonge gast, in 2015 wordt gediagnosticeerd met kanker, toch las ik dit stuk niet alleen met een traan, maar ook met een lach. Ruud was volgens mij een hele leuke vent die, ondanks het zware onderwerp, vaak, positief in het leven stond. En in een positief leven, horen positieve ervaringen, die bij de lezer een glimlach op het gezicht toveren.

Na het stuk over het ziekteproces, neemt Ruud je mee in zijn ervaringen met duurzaam geluk. Dit hangt volgens hem af van een vijftal factoren en die bespreekt hij allemaal in zijn boek. Dus bijvoorbeeld hoe kan ik ervoor zorgen dat ik happy ben met mijn mind, met mijn omgeving en op mijn werk. Deze punten brachten mij wel tot inzichten. Waarom besteed je eigenlijk nog aandacht aan die ene kennis waar je alleen maar negatieve energie van krijgt? Waarom zeg ik niet eerlijk als ik ergens geen zin in heb? 

Ruud heeft helaas de lancering van zijn boek niet mogen meemaken. Wat een gemis zullen zijn familie, vrienden en nog veel meer mensen voelen. Ruud, heb het goed daar boven, je was én bent een inspirator voor velen.

Recensie: 5

Titel: Ziek Gelukkig
Auteur: Ruud ten Wolde
Genre: Non-Fictie
Uitgeverij: Lev.