‘De winter is prachtig. Kijk nou eens naar de lucht! Zo blauw, zo helder.’

Met deze mooie quote begin in deze recensie. Deze quote komt uit het nieuwe boek van de auteur Femke Roobol. Ik had nog niet eerder van haar gehoord, maar ik ben blij dat ik haar schrijfwerk nu ken. Vrijgevochten is deel 1 van een tweeluik dat zich afspeelt rondom de jaren 1783 en later. Cornelia en Severijn zij al van kleins af aan vrienden al vinden anderen hun vriendschap soms ongepast. Zo ook de vader van Severijn en daarom stuurt hij hem naar Londen voor een soort stage om deze 2 vrienden, die van stand verschillen, uit elkaar te houden. Als hij uiteindelijk terug komt is er veel veranderd en heeft Cornelia zich bij de patriotten aangesloten. Severijn wil geen partij kiezen maar wil ook zeker Cornelia niet verliezen.. 

Ik las dit boek binnen anderhalve dag uit, ik had hele andere leesplannen maar ik moest en zou verder lezen. Geschiedenis heeft mij altijd getrokken en de Nederlandse al helemaal, dus ik het best wel hoge verwachtingen van dit boek. 

Deze zijn dan ook waargemaakt, ik moest even wennen aan de schrijfstijl maar ik kan er niet de vinger op leggen waar dat wennen vandaan kwam. Ik kon immers het verhaal niet wegleggen, dus de auteur deed het goed. Het verhaal is spannend, leuk en ik vond het origineel. 

De groei die de personages maken vind ik bewonderenswaardig. In die tijd, gebeurde er veel in onze geschiedenis, je moest keuzes maken, en zelfs als je dat niet deed, zo blijkt in dit verhaal, werd die keuze wel door een ander voor je gemaakt. 
De auteur heeft de situatie en dit verhaal mooi omschreven, een mooi stukje geschiedenis neergezet. De omgeving waar het zich afspeelt, voornamelijk Leiden en Londen, heeft de auteur denk ik goed beschreven, je waant je echt in die omgeving en tijd. Van mij hadden er nog iets meer details in mogen zitten waardoor je weer even herinnerd werd aan de tijd, ik ben namelijk dol op zo’n details. Ze zitten er zeker in, maar van mij had dat dus iets meer gemogen. 

En dan het einde, Femke, wat doe je me aan, wanneer komt deel 2 uit?! Ik kan in ieder geval niet wachten!! Bedankt voor dit exemplaar Zomer en Keuning

Recensie: 4

Titel: Vrijgevochten
Auteur: Femke Roobol
Genre: Roman
Uitgeverij: Z&K