Mijn recensie start met een triggerwarning. In dit boek komt depressie, zelfpijniging en suïcidale gedachtes aanbod. 

In dit boek leren we Liv en Emerald kennen. Het zijn twee tieners die beide het verlies van een familielid proberen te verwerken. Ze worden al snel vriendinnen wanneer ze samen natuurkunde hebben en dit biedt hen beide hoop op een fijne toekomst. Maar een vriendschap met geheimen, dat kan niet altijd goed gaan.

Dit is het debuut van Monica Haak en ik moet zeggen dat ik vind dat ze en fijne schrijfstijl heeft. Je merkt dat ze leuke details verwerkt in het boek, zoals populaire liedjes, boeken en films en dat maken de passages over de filmavondjes en huiswerk middagen leuker om te lezen! Ik heb sommige liedjes tijdens het lezen opgezocht en beluisterd, erg leuke toevoeging. 

De auteur schroomt niet om ons mee te nemen in de rouw die gevoeld wordt door met name Emerald maar ook door Liv en alle gevolgen die dit vooral bij één van de twee heeft. Dit is rauw, verdrietig en knap geschreven. Erg knap van de auteur hoe zij dit heeft neergezet. 

Liv en Emerald zijn twee echte tieners, met vlagen zelfs ontzettend kinderachtig, dit vond ik jammer want op sommige momenten waren ze juist zo volwassen. Ik vond de balans hierin soms een beetje ver te zoeken. Ook de reacties van de ouders vond ik soms erg kinderachtig en niet over nagedacht. 
Maar goed, ik weet ook niet hoe het is om ouder te zijn van een suïcidale dochter, wie weet wat ik er dan uit zou slaan, dus ik vind het lastig hier over te oordelen. 

‘…boeken brengen veel minder drama dan meiden van mijn leeftijd doen.’

Naar mijn idee heb ik wel wat foutjes ontdekt in dit verhaal. Het idee en de boodschap achter dit verhaal zijn mooi, maar zelf vond ik de uitvoering dus niet helemaal in orde. Details, die ik eerder prees zoals de leuke liedjes en films, die kloppen wel. Maar er zitten naar mijn idee gewoon teveel foutjes in het boek die eruit gehaald hadden kunnen worden. Ik bedoel hiermee dingetjes die naar mijn idee qua tijdlijn niet helemaal kloppen of wanneer er dagen verwisseld worden in het verhaal. Ik ging hier teveel op letten en daardoor raakte dit verhaal mij niet. Dit is zonde, want ik lees eigenlijk alleen maar 4-5 sterren recensies van dit boek en ik had graag gehad dat ik ook zo geraakt zou zijn door dit verhaal. De potentie heeft het in ieder geval en ik hoop dat een volgende lezer dit boek de liefde kan geven wat het verdient.

Recensie: 2

Titel: Voor verdriet heeft niemand tijd
Auteur: Monica Haak
Genre: Young adult
Uitgeverij: Hamley Books