Op een dag vindt de negenjarige Deetje een brief bij de brievenbus, postbode Bilal is net weg en Deetje pakt de brief en neemt het mee naar huis. Ze woont met haar moeder in een flat, en vanuit haar flat, haar vertrouwde plek waar ze bijna iedereen kent, start haar onderzoek naar niet alleen de afzender maar ook de ontvanger van de brief. De brief is van iemand die de ander mist, maar er staat retour afzender op de envelop, dus de ontvanger wilde de brief niet hebben. Samen met haar vriend Vito en andere vriend Kevin gaat ze op onderzoek uit, niet alleen naar de betekenis van de brief maar ook haar eigen roots.

Dit boek voor de jeugdige lezers onder ons, is een heel hartverwarmend en lief verhaal. De schrijfstijl is vlot en duidelijk. De illustraties van Maartje Kuiper zijn simpel (dit is helemaal passend bij het verhaal) maar zeggen zoveel. 

De brief vormt een leidende draad door het verhaal waardoor je Deetje en de mensen om haar heen steeds beter leert kennen. Hoeveel mensen zijn er eigenlijk rondom een kind? Een slager, een postbode, een meester, een buurvrouw, een moeder van van beste vriend, iedereen geeft om Deetje op hun eigen manier. Een wereld waarin ze leeft waarin ze deze mensen zo nodig heeft. Deetje heeft nogal wat gedachtes over haar afkomst, want ze lijkt, zo vindt ze zelf, totaal niet op haar moeder én haar vader kent ze niet. Haar vriend Vito helpt haar niet alleen met de brief maar ook met haar eigen zoektocht. 

Dit was mijn eerste kennismaking met Enne Koens en vanaf bladzijde 1 nam ze mij mee in de leefwereld van Deetje en wilde ik daar niet meer weg. Het is zo beeldend, realistisch en begrijpelijk geschreven dat je het gevoel hebt dat je naast Deetje staat tijdens haar zoektocht.

‘Vanaf hier kun je de hele wereld zien’ is een hartverwarmend verhaal vol met familie, vriendschap, liefde, opzoek zijn naar jezelf, anders zijn én verdriet. Zeker een aanrader voor jonge lezers, maar ook voor volwassenen die eens een kijkje in het hoofd van een ‘bijna- tiener’ willen kijken.

Overall Rating: 4

Titel: Vanaf hier kun je de hele wereld zien
Auteur: Enne Koens
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff