Truth or dance is het eerste deel van de ‘Truth or dance’ serie en je maakt kennis met vier vriendinnen, vier ballerina’s en zij zijn alle vier toegevoegd aan een groepschat ‘Truth or dance’. De meiden denken dat het een schoolproject van het conservatorium is, waar zij opdrachten voor moeten uitvoeren. Maar de opdrachten zijn bizar en zelfs gevaarlijk. Dansen is alles voor deze vier vriendinnen, maar is het zelfs belangrijker dan vriendschap? Heb je alles over voor jouw dans carrière, zelfs als je dingen moet doen die illegaal zijn? De vriendinnen worden aardig op de proef gesteld in dit eerste deel van de trilogie! 

Het boek ademt ballet kennis, naar mijn idee dan, ik ben ook maar een leek, maar Chinouk weet waar ze het over heeft en heeft het zo geschreven dat ik alles begreep en leuk vond. De begrippenlijst voorin hielp natuurlijk ook, goede keuze van de auteur!
Het verhaal begint meteen mega spannend en erna ga je drie jaar terug in de tijd en leer je de 4 hoofdpersonages kennen. Deze 4 meiden leer je net genoeg kennen, maar naar mijn idee niet teveel zodat je niemand helemaal gaat vertrouwen. Soms wilde ik dat personages wat beter uitgewerkt waren, maar volgens mij komt dat alleen omdat ik ze dan van mijn verdachte lijstje kon schrappen! Mijn favoriete personage van dit verhaal is meneer Bernard. Terwijl ik dit schrijf hoor ik Horace Cohen (uit WIDM) zeggen: trust nobody. Maar goed, ik vind hem een leuke leerkracht met passie voor zijn vak. Mocht ik er nu VOLLEDIG naast zitten, don’t judge me, I love history teachers!

Ik wilde soms echt tegen de meiden schreeuwen. STOP. GA NAAR DE POLITIE. Maar goed, dit gebeurde natuurlijk niet anders was het verhaal wel snel klaar geweest en was er geen triologie gekomen! Hoe verder je komt, en hoe meer opdrachten de meiden moeten uitvoeren, hoe meer scheurtjes je in de vriendschap ziet ontstaan van de meiden. Gaat vriendschap boven alles? Of is ballet belangrijker?

De auteur heeft de kunde kleine zaadjes te planten zodat je dus echt iedereen verdenkt. Alles wat gedaan wordt, iemand die een telefoon pakt, iemand die weggaat op cruciale momenten of iemand die rot opmerkingen maakt, je verdenkt iedereen. Dit heb ik niet vaak bij een boek, ik lees dan ook niet heel vaak thrillers, maar ik vond het een knap staaltje schrijfwerk! Voor mij klopte alles aan dit boek, dus ‘Truth or dance’ krijgt van mij 5 sterren!

Recensie: 5

Titel: Truth or Dance
Auteur: Chinouk Thijssen
Genre: 
Young Adult
Uitgeverij: Clavis