Wanneer iemand vraagt wie vroeger mijn favoriete auteur was, staat Jacques Vriens eigenlijk altijd bovenaan in het rijtje. Vooral de boeken over hotel de korenwolf vond ik vroeger geweldig!

Nadat ik boeken zelf las, heb voorgelezen aan mijn leerlingen, staan de boeken nog altijd in mijn kast, klaar om gelezen te worden door mijn zoon. Hij is nog geen jaar dus dat duurt wel nog even. Vorige week besloot ik dat ik het boek, Tien torens diep weer eens wilde lezen.

Het verhaal gaat over Stef & Victor, zij willen allebei mijnwerker worden, net zoals hun vaders. Wietske, hun vriendinnetje, wil ook maar meisjes mogen helemaal niet de mijn in. Toch wil ze lid worden van hun club, dus zij mag aspirant lid zijn. Toch gaat Stef soms twijfelen, de mijn geeft, maar de mijn neemt ook zoals de oma van Stef zegt..en dat gaat Stef zich helaas steeds meer realiseren.

Dit boek, zo fijn weer om te lezen. Ik wist in grote lijnen nog wat er ging gebeuren, maar sommige dingen was ik alweer vergeten, zoals de duiven van de buurman van Stef. Het verhaal ademt het mijnverleden van Limburg, en aangezien ik tijdens het wandelen regelmatig dingen tegenkom die ons doet denken aan de mijnen, vind ik het zo leuk en belangrijk dat er een jeugdboek is wat veel uitlegt over dit verleden. Voor veel mensen was Koempel zijn het belangrijkste wat er was, maar steeds minder mensen kunnen hun verhalen hier over vertellen, daar hebben we gelukkig hoeken zoals dit voor. Het boek bevat niet alleen het thema geschiedenis, maar het gaat ook over vriendschap, liefde en familie! Ik kijk er zo naar uit dit boek voor te lezen aan mijn zoontje! Ben je op zoek naar een vlot te lezen boek voor jezelf, jouw leerlingen of kinderen, dat geschiedenis ademt, maar het zo leuk is dat je dat eigenlijk niet doorhebt (ideaal voor onze leerlingen denk ik zo haha) dan is dit echt een aanrader!

Recensie: 5

Titel: Tien torens diep
Auteur: Jacques Vriens
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf