Mijn lievelingsvak op school was geschiedenis, uren kon ik hier voor leren en nog steeds kan ik jaartallen en feitjes uit mijn mouw schudden. Dit boek, sprak mij dan ook meteen aan. 

Het is het jaar 1889 Rusland probeert Europa te ontwrichten, anarchisten willen de regeringen ontwrichten. Europa wordt daardoor geveld door aanslagen. Katz is inspecteur bij de Amsterdamse politie en gaat in opdracht ondercover om te onderzoeken of ook in Amsterdam plannen zijn voor een aanslag. Katz heeft een geheime relatie met Ida. Het is een schande als hun relatie zou uitkomen dus zien ze elkaar stiekem. Ida is journalist en op het moment dat Katz ondercover is ziet ze van dichtbij de aanslag op de Dam. Tegelijkertijd, zonder dat ze het van elkaar weten, gaan ze onderzoeken wie er echter de aanslag zit en dit gaat uiteraard niet zonder problemen. 

Het verhaal voelt aan alsof het volledig waargebeurd is, in die tijd werden deze gedachten gedeeld, aanslagen uitgevoerd en plannen gesmeed. De details van dit boek voelen dan ook echt aan. De schrijfstijl van de auteur is prettig en het boek leest goed weg. Op het moment dat de tram ontploft op de Dam, (geen spoiler, wordt vermeld op de achterflap) werd net mijn kleine wakker, het duurde dus even voor ik verder kon en ik was al meteen allemaal theorieën aan het bedenken. Je leest wisselend vanuit het perspectief van Katz en dan weer vanuit Ida, en steeds meer raken deze in elkaar verweven. Waardoor je als lezer al dingen weet die de personages van elkaar nog niet weten, erg fijn lezen vind ik zelf. Ondertussen neemt de auteur je soms mee naar Rusland, waar we Grigori Zhumov volgen, een medewerker van de geheime politie van de tsaar. Hij voert een plan uit om ervoor te zorgen dat tegenstanders van de tsaar in Europese landen uit te schakelen, op een manier die volgens hem alleen mogelijk is. Ik was soms even in de war met de gebeurtenissen, er gebeurt veel, er komen veel namen aan bod en daardoor was ik het soms even kwijt, wellicht wilde ik er gewoon te snel doorheen. Het wordt namelijk met het hoofdstuk spannender! 
De auteur schrijft erg gedetailleerd vind ik, en zoals jullie inmiddels weten, ben ik dol op details! 
Details zoals ‘straten staan vol met fabrieksrook.’ zorgen ervoor dat je steeds weer herinnerd wordt in welke tijd het verhaal zich afspeelt. De spanning, de plotwendingen en het feit dat het verhaal zich grotendeels in Nederland afspeelt, zorgden er bij mij voor dat ik het boek niet kon wegleggen en het zo uit had! Overigens is er ook een boek dat zich afspeelt hier voor, ‘De Parijse connectie’, ik heb deze niet gelezen maar dit was geen probleem. De personages worden dermate genoeg uitgewerkt, dat je het eerdere boek niet nodig hebt. Desalniettemin staat het boek nu op mijn #wiliklezenlijst. Ik lees niet vaak thrillers maar dit was wel weer een heerlijk uitstapje naar dat genre. Hou je hier nou ook van, vanaf 3 mei is dit boek verkrijgbaar bij de lokale boekhandels!

Recensie: 4

Titel: De Russische connectie
Auteur: Gerrit Barendrecht
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff