In het verhaal leer je Sjakie kennen die samen met zijn hele familie inclusief 4 grootouders in een krakkemikkig huisje woont en droomt van de chocoladereep die hij altijd krijgt voor zijn verjaardag. Deze reep komt van een mysterieuze chocolade fabriek bij hem om de hoek. Hij maakt daarmee kans om op bezoek te gaan in de fabriek want de directeur van de fabriek heeft gouden wikkels verstopt tussen de repen en als je er 1 vindt mag je op bezoek komen! Nou je raadt het al, Sjakie vindt er 1 en gaat vervolgens met zijn opa op bezoek! En wat er dan allemaal gebeurt…

Dit boek was weer een trip down memory lane, doordat ik de films regelmatig gezien heb, met name de oudste film, zag ik veel scènes weer helemaal voor me, meestal vind ik dat jammer met zo’n boek, maar dit keer stoorde het me niet. 

Ik zag voor me wat er met de kinderen gebeurde tijdens hun bezoek aan de fabriek en vond het weer helemaal leuk! Ik moet wel zeggen dat ik na het (her) lezen van andere boeken van deze auteur mijn favorieten rol voor dit boek is verplaatst naar Matilda en de Heksen.. ik vond deze boeken, die de afgelopen maanden las, leuker. 

Het boek houdt er wat ouderwetse gebruiken op na, waarvan je nu zou afvragen of je dat in deze tijd wel zou kunnen schrijven (of kunnen denken..). Ik heb het boek wel vooral gelezen alsof ik een kind was en daar minder op gelet (zou misschien wel moeten). Maar nu maakte ik me vooral druk om het feit dat ik chocolade fabrieken vind stinken maar Sjakie er in dit boek geen problemen mee heeft hehe. 

Oh en waarschuwing: je krijgt gegarandeerd honger tijdens het lezen.

Recensie: 3

Titel: Sjakie en de chocolade fabriek
Auteur: Roald Dahl
Genre: Jeugd
Uitgeverij: de Fontein Jeugd