Deze verhalenbundel bevat 15 verhalen geschreven door Peter van Duijvenboden. Ze bieden inkijkjes in levens van anderen. Op de achterflap staat geschreven dat deze inkijkjes, verwondering en herkenning oproepen bij de lezers en dat doet het ook echt. Hoe ga ik voor 15 verhalen, gebundeld in één boek een recensie schrijven vroeg ik mezelf af toen ik begon aan dit boek. Nou zoals je hier onder kan lezen, ging dat eigenlijk vanzelf. 

Dit boek bracht veel in mij naar boven. Van verwarring tot begrip en van verdriet tot geluk. 15 verhalen die allemaal een andere boodschap lijken te hebben. Allemaal een ander inkijkje in iemands leven. Voor mezelf heb ik na ieder verhaal kort genoteerd wat het bij me opriep. Zo riep het eerste verhaal verbazing op, de twist op het einde liet me hardop grinniken. Het tweede verhaal zorgde voor verwarring (in positieve zin), wat heb ik eigenlijk gelezen dacht ik. Ik wist na dit verhaal zeker dat deze auteur goed kan schrijven. Mooie zinnen heeft hij geschreven, zoals: ‘Noordwijk lijkt verder weg dan op zonnige dagen’. Verhaal nummer vijf bracht me zoveel woede, de feminist in mij werd zo boos op de personen in dit verhaal. Verhaal nummer negen bracht angst, niets voor mij zo’n spannend verhaal.

Deze auteur weet je met weinig woorden te verassen en te verbazen. Hij neemt je mee in totaal verschillende levens en totaal verschillende omgevingen. Het strand, thuis of op de werkvloer. Hij pakt je meteen, door zware onderwerpen te bespreken of juist iets vreemds te benoemen waardoor je nieuwsgierig wordt. Hij verrast door verhalen niet te laten aflopen zoals je verwacht. En dat allemaal in verhalen van een paar pagina’s lang. Wat fijn om dit gelezen te hebben.

Recensie: 4

Titel: Rauwrandjes
Auteur: Peter van Duijvenboden
Genre: Roman

Uitgeverij: Palmslag