Wat. Een. Boek. Ik ben zo blij dat deze in de kast staat. Ik ga hem kopen voor de verjaardag van een vriendin én mijn exemplaar mag shinen in mijn kast en wachten tot mijn zoon oud genoeg is.

Prutje gaat over Hens. Zijn leven is zwaar. Hij werkt hele dagen in de fabriek samen met zijn hele familie. (De scènes uit de fabriek, riepen film beelden bij me op van iets wat ik als student heb gezien, maar ik weet niet welke film ). Hij zal moeten blijven werken, want zijn ouders kunnen het eten nu al amper betalen. Laat staan dat er geld is voor leuke dingen. Wat zijn dat eigenlijk, leuke dingen? Het enige wat Hens op de been houdt is zijn broertje Walm. Walm is het vrolijkste kind ooit, ondanks zijn slechte leefomstandigheden. Op een dag besluit Hens dat het klaar is. Klaar met het leven vol prutje. Hij loopt weg en tot zijn grote schrik volgt Walm hem. Samen met het eigenwijze meisje Vijf, gaan ze op zoek naar een wereld waar het leven beter is.

Pieter Koolwijk en Linde Faas zijn een ideale combinatie. Het verhaal is mooi, leuk geschreven en bevat mooie thema’s. De illustraties zijn mooi en voegen echt wat toe aan het verhaal. In dit boek ervaar je dat, ondanks dat het gras wellicht letterlijk groener is aan de overkant, het omringd zijn door familie zo belangrijk kan zijn. Dat is echt een warme boodschap van dit boek. Daarnaast neemt de auteur je mee op avontuur die bomvol echtheden zit én bomvol fantasierijke situaties zit. Door de mooie schrijfstijl en de prachtige illustraties voel je dit boek echt. Alsof je naast Hens staat om pluizen te rapen in de fabriek of aan tafel zit bij Fluf en geniet van de heerlijke pannenkoeken. Het boek speelt zich af in de tijd van de industriële revolutie en dat is natuurlijk voor een juf, een ideaal boek om dit thema te introduceren bij de geschiedenislessen. Een prachtig boek en de combinatie tussen de auteur en de illustrator smaakt naar meer. Jong of oud, ga dit lezen!

Recensie: 5

Titel: Prutje
Auteur: Pieter Koolwijk
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Lemniscaat