Wat een ontzettend leuk geschreven boek, ik had dit boek als tiener ook echt verslonden, (ik hield toen al van lezen en geschiedenis). In dit boek staan 25 Nederlandse vrouwen centraal uit onze geschiedenis. Het leuke aan de verhalen is de afwisseling tussen de feitjes en de verhalen met een beetje fantasie. Jongeren leren zo over 25 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, van het meisje van Yde tot Aletta Jacobs, vrouwen die ik kende maar ook vrouwen die ik nog niet kende. Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren. 

Ook worden er bijvoorbeeld lastige worden uitgelegd in ‘wist je dat’ balkjes. Erg fijn voor jeugdige lezers. Extra weetjes zijn toegevoegd, en los van de 25 vrouwen die centraal staan in het boek, wordt er in sommige hoofdstukken ook aandacht besteed aan andere vrouwen die bekend zijn geworden rondom die tijd.

Dit boek zou je in een keer kunnen lezen, zelf heb ik er echter voor gekozen om dagelijks een paar hoofdstukken te lezen. Zo is het naast een fictief leesboek een erg fijne afwisseling. 

Het boek staat bomvol illustraties die passen bij de verhalen en het nog iets duidelijker en leuker maken om dit boek te lezen. Het is ontzettend goed dat er mensen zijn die zich bekommeren om het vertellen van verhalen over deze vrouwen. Hoe zou bijvoorbeeld Aletta Jacobs het vinden dat er nog steeds ongelijkheid is in het werkveld tussen mannen en vrouwen? Het is enorm belangrijk dat jonge meisjes leren dat er een lange weg is afgelegd voor ze, zodat zij naar school kunnen en hun eigen keuzes mogen maken. Helaas leert het heden ons dat er nog steeds mensen (lees: mannen) zijn die zich bemoeien met de keuzes van een vrouw. Maar dat is een ander verhaal. Belangrijk is, is dat we kunnen laten zien aan onze kinderen dat er altijd al vrouwen zijn geweest die iets hebben betekent of opmerkelijk waren. 

Een enorm leerzaam boek, echt een aanrader!

Overall Rating: 5

Titel: Powervrouwen
Auteur: Richard Zuiderveld
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.