Dit is een boek dat, wanneer je het leest, nog wel even in je hoofd blijft spoken. Op een goede manier, want het zet je tot nadenken, nadenken over hoe kinderen, jongvolwassenen omgaan met heftige gebeurtenissen in hun leven.

Mylo en zijn beste vriend Mees besluiten in een melige bui te experimenteren met een patroon, een kogel. Het gaat alleen gruwelijk mis, Mees sterft. Mylo wordt opgevreten door schuldgevoel, rouw en verdriet. Mylo keert in zich zelf, zijn opa blijkt een stabiele factor te zijn, opa zegt en vraagt namelijk niets. Samen gaan ze op reis naar Amerika, op zoek naar de vader van Mylo, die hij al sinds zijn peuterjaren niet gezien of gesproken heeft. Het blijkt niet alleen een reis voor Mylo’s verwerkingsproces te zijn, maar ook zijn opa blijkt te zitten met een geheim dat hij al tientallen jaren met zich meedraagt. 

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel van het verhaal draait voornamelijk om hoe Mylo omgaat met de dood van Mees. De schrijfstijl is direct gericht aan de lezer en dit maakt het heftig om te lezen. De emoties worden naar mijn mening goed overgebracht door de auteur en je vliegt door de eerste hoofdstukken heen.

‘Dood is dood. Dat is misschien wel het heftigste wat ik heb geleerd: dat sommige dingen echt nooit meer goed komen.’ 

Tijdens het tweede gedeelte van het verhaal maakt Mylo de reis met zijn opa naar Amerika, het is een reis vol emoties voor beide en ook deze voelen aan alsof je de situatie van dichtbij meemaakt. Je ervaart de stappen die Mylo doormaakt en hoe dingen voor hem op zijn plek vallen. 

Het derde deel, spreekt voor zich als je het boek gaat lezen. De schrijfstijl van de auteur kenmerkt zich door de manier waarop hij de lezer aanspreekt, Mylo schrijft zijn ervaringen op en richt zich tot ons, jou en mij. Het komt binnen, het verdriet, de wanhoop en de pijn. Je gaat mee op reis met Mylo en je wil hem helpen, zo graag helpen, maar alleen Mylo kan dit verwerken. Wat een prachtig boek voor de jeugdige lezers onder ons, ik raad het zeker aan te lezen. Let wel, het boek bevat wat triggers, dit kan heftig zijn om te lezen.

Recensie: 5

Titel: Patroon
Auteur: Marco Kunst
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Gottmer