Om mijn recensie te beginnen, dit boek is een ‘Cosy Crime’, verwacht je een thriller, dan moet je of je verwachtingen bijstellen of gaan voor een ander boek! 

Wanneer er een graaf dood gevonden wordt in de tuin van zijn kasteel, is het de taak van onderzoeksrechter Verlaque om te onderzoeken of het gaat om een ongeluk, zelfmoord of moord. Wanneer hij ontdekt dat zijn ex, Marine, als kind zijnde, uren doorbracht op het kasteel met het slachtoffer en zijn broer, vraagt hij haar om hulp met het onderzoek. Gedurende het onderzoek, in het mooie Frankrijk, wordt er nog een lichaam gevonden, en dit keer is er sowieso sprake van moord. Het onderzoek breidt zich uit en Verlaque en Marine proberen, samen, op hun eigen manier, te onderzoeken wat zich allemaal heeft afgespeeld en wat een eventuele connectie is tussen de twee sterfgevallen. 

Het verhaal omschrijft zich het best als een kabbelend beekje. Een beekje dat rustig kabbelt van het beginpunt naar het eindpunt met af een toe een nietszeggende aftakking. In sommige boeken houd ik hier niet van en wil ik ‘actie’, maar in dit boek, met de bijbehorende schrijfstijl en omschrijvingen van de omgeving vond ik het juist heel fijn weg lezen. Zelfs de weinig toevoegende hoofdstukken over eten, wijn & sigaren, oftewel living the French good life, heb ik met plezier gelezen. Wel kan ik me voorstellen dat er lezers zijn, die hier wel over gevallen zijn. 

Maar zoals gezegd ik ervaarde de opbouw en de schrijfstijl van de auteur als iets fijns, waar er hier en daar wel een extra ronde interpunctie en spelling gedaan mocht worden, vond ik het een vermakelijk boek. Waar ik eerst een duidelijk beeld had van mijn hoofdverdachte, werden het er ineens meer en langzaamaan konden er steeds meer verdachten afgestreept worden. De personages zijn wat mysterieus en terughoudend neergezet, maar dat past bij het verhaal en de setting. De losse eindjes in de hoofdstukken komen op het einde mooi samen, al had één verhaallijn wat mij betreft wel iets meer opgebouwd mogen worden. Ik sloeg het boek met een glimlach dicht. Ik kijk uit naar een vervolg boek over Verlaque & Marine en hun aparte manier van omgang samen.

Recensie: 4

Titel: Dood op kasteel Bremont
Auteur: Mary Lou Longworth
Genre: Thriller en spanning
Uitgeverij: Manteau