Ik begin mijn recensie met de woorden: Lees dit boek. In dit ijzersterke boek volgen we jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rosie is kinderverzorgster en woont in een Joodse buurt. Wanneer de oorlog uitbreekt kiest ze ervoor om de kinderen te verzorgen van de opgepakte Joden. Ook studente Kaat komt in aanmerking met de verzetsgroep waar Josephine deel vanuit maakt. De drie raken betrokken bij het in veiligheid brengen van de Joodse kinderen en dit wordt met de minuut gevaarlijker. Dit boek is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen.

Ik moest eerst een beetje wennen aan het verhaal en de verschillende personages. Maar ze worden goed geïntroduceerd en je went aan ze en leert ze kennen terwijl zij zelf hun weg vinden naar het verzet. Hun weg vinden in een leven met en in de oorlog. Dit is een verhaal dat geschreven moest worden, gedeeld moet worden, maar een verhaal dat je liever niet leest. De auteur schrijft beeldend, gebruikt korte zinnen en ze heeft overduidelijk heel veel research gedaan. Door al deze dingen, en het feit dat je weet dat dit echt gebeurd is, is dit verhaal zo ontroerend, dat ik blij was dat ik af en toe even pauze had van dit boek. Dit is zo’n boek dat je direct wil uitlezen, maar ik had soms echt pauzes nodig van dit boek, zoveel emotie en zoveel pijn. 

Tijdens het lezen vraag je je af wat had ik gedaan? Hoe was mijn leven geweest? Had ik net zoals Kaat ervoor gezorgd dat ik bij het verzet kwam? Was ik net zoals Rosie blijven werken bij de kinderopvang? Of was ik misschien gevlucht? Ik weet het niet, en ik zal het nooit weten hoop ik. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om in zo’n tijd te leven, zo wanhopig dat je jouw baby afstaat aan een wildvreemde in de hoop dat je hem of haar zo een betere toekomst geeft. Een leven waarin je een wildvreemde in huis neemt, om diegene te beschermen. Wauw. 

‘Leeftijd, klasse, of afkomst maakte hier niets uit; het enige wat ertoe deed was of je een landgenoot was of niet.’

Dit boek. Het is zo mooi! Ga het lezen. Dit is een heel mooi, maar wel heftig boek, om jongeren te helpen met het ontdekken en leren over deze nare tijd in onze geschiedenis. Het zou veel goed doen, om dit eens te lezen.

Recensie: 5

Titel: Noem geen namen
Auteur: Astrid Sy
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff