Tijdens het lezen van ‘Mijn vader woont in het tuinhuis’ word je er weer aan herinnerd hoe goed Jacques Vriens is in het verwerken van een gezinssituatie in een verhaal. In dit boek leren we namelijk Lara en Joeri kennen en hun ouders. De ouders van deze tweeling gaan scheiden. En alles komt aan bod in dit boek. Van een mediator tot een gesprek bij de rechtbank en van kleine onenigheden tot ruzies waarbij de scherven in het rond vliegen.

Lara en Joeri zijn nogal verschillend en gaan dan ook verschillend om met het nieuws dat hun ouders gaan scheiden. Joeri vliegt scheldend naar zijn kamer en Lara wil vooral weten waarom ze gaan scheiden. De periode die volgt na het nieuws is sowieso een spannende periode want de tweeling zit in groep 8. Samen met hun vrienden, hun stoere juf en hun ouders beleven ze een hobbelig jaar waarin je als lezer stap voor stap de scheiding meemaakt.

De schrijfstijl van de auteur is zoals altijd zeer prettig, het is duidelijk en begrijpelijk voor jonge lezers. Er zit humor in, leuke momenten en natuurlijk ook verdrietige momenten. Het fijne is dat dit wel eens een eye-opener voor ouders kan zijn hoe het geruzie om ‘de kinderen’ soms zo doorslaat dat het helemaal niet meer om de kinderen gaat. Waar de kinderen zich druk maken over waar de kat gaat wonen en of ze nog wel zakgeld krijgen. Slaan ouders soms door in het beslissen hierover. Een leerzaam boek dus voor jong en oud en ik zal deze zeker nog eens uit mijn boekenkast pakken om te gebruiken op school.

Recensie: 4

Titel: Mijn vader woont in het tuinhuis
Auteur: Jacques Vriens
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum