Terwijl wij snakken om terug te gaan naar ‘normaal’ en we ons ‘nieuwe normaal’ wel meer dan zat zijn (op bepaalde dingen, zoals de drie Hollandse kussen, die weg zijn na) zorgt Tom de Cock ervoor, dat ik soms even twijfel of we wel terug gaan naar normaal! Want dit boek, dat om de tiener Lily gaat, een heuse influencer, laat ons zien dat het nog wel een tikkeltje erger kan!

Lily woont in de ‘Nieuwe unie’ en in een tijd waar Beyoncé iets van een ver verleden is en in een tijd waar, denk ik, de polaroidcamera al 3 keer terug gekomen is. Ze bevindt zich in de zoveelste lockdown en buiten is het zo’n 50 graden. Je kan niet de deur uit zonder allerlei bescherming tegen virussen en schimmels. Maar Lily heeft een prima leven, als rijke influencer en is hard op weg om een record te vestigen. Wanneer ze op promoreis gaat, ontmoet ze Samuel. Samen beleven ze een doldwaas avontuur en komt Lily erachter dat de wereld niet in elkaar steekt zoals zij dat gedacht had. Er gaat voor haar, en haar velen volgers, een wereld open. 

‘Er bestond zoiets maniakaals als tikkertje, waarbij het doel van het hele spel net was om elkaar aan te raken.’ Deze quote moest gewoon in mijn recensie komen. De herkenbaarheid die dit boek biedt, kan heel fijn zijn voor jonge lezers. Niet alleen zij hebben iets meegemaakt als een lockdown, maar dus ook dit meisje. Hoewel wij als volwassenen misschien wel ‘Corona moe’ zijn, zal dit verhaal voor kinderen misschien wel houvast en steun bieden. De auteur schrijft vlot en jong! Het boek leest erg fijn weg, en door de spanning die steeds verder wordt opgebouwd wil je ook snel doorlezen!

Los hiervan is het thema klimaat, wat duidelijk aan bod komt erg belangrijk en goed dat deze auteur dit aanhaalt. Het klinkt misschien een beetje als een ver van mijn bed show, vijftig graden buiten, maar als je je bedenkt dat het gisteren 33 graden was in mijn woonplaats, lijkt het toch minder vreemd dan je denkt. Zo heeft de auteur een mooi, leuk en grappig boek neergezet, met een serieus en herkenbaar tintje! Super leuk debuut en ik ga zeker meer van hem lezen! Beton! 
P.S. Wil je weten waarom er een föhn op de foto staat, ga dan zeker weten dit boek lezen!

Recensie: 4

Titel: Lily
Auteur: Tom de Cock
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Uitgeverij Van Halewyck