Je mag wel bang zijn maar niet laf

Dit boek mocht in recenseren van uitgeverij Balans, bedankt hiervoor! Het boek gaat over de familie Bakker. Deze Friese familie heeft echt bestaan, en dit is de eerste keer dat nazaten interviews hebben gegeven over hun familie. Dit boek beschrijft hun enerverende en noodlottige geschiedenis. Het verhaal is opgedeeld in drie delen. De vooroorlogse tijd, de tijd tijdens de tweede wereldoorlog en een kort deel over de tijd na de oorlog.

Het eerste deel is meteen heel veel namen en informatie maar het is super interessant. Helemaal omdat je weet dat het waargebeurd is. Ik moest me wel echt focussen en de radio moest tijdens het lezen van dit boek echt uit. Maar het verhaal slokte me echt op en ik merkte dat ik er dus nog tijdens het tanden poetsen bijvoorbeeld echt nog mee bezig was 

De auteur heeft een prettige manier van vertellen en alles is onderbouwd. Je merkt aan alles dat ze de familie Bakker wil neerzetten zoals zij waren en dat ze met heel veel mensen gesproken moet hebben of brieven en documenten heeft doorgespit om dit allemaal te weten te komen. Daarnaast vermeldt ze ook wanneer er aannames zijn, en waarom het aanneembaar is dat iets heeft plaatsgevonden, erg fijne manier van schrijven en daarna dus lezen vind ik. De titel past perfect bij het boek, ik vind het een hele mooie verwijzing, ik wil niet teveel weggeven, maar ik verwacht dat andere lezers, tijdens het lezen, dit ook zo ervaren. 

Steeds opnieuw werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat dit allemaal echt gebeurd is, wauw. Er zitten foto’s in het boek van de familie en er worden bijvoorbeeld een afscheidsgedicht en brieven gedeeld. Oef wat heeft deze familie veel meegemaakt, en dan klaag ik dat ik niet naar het terras kan..

Recensie: 5

Titel: Je mag wel bang zijn, maar niet laf
Auteur: Toni Boumans
Genre: Non fictie
Uitgeverij: Uitgeverij Balans B.V.