Het is 1847. Ierland wordt al jaren geteisterd door een vreselijke hongersnood. De zestienjarige Nora gaat samen met haar zusje Anne op zoek naar hun vader. Hij is vertrokken met hun laatste geld om eten te kopen maar keert niet meer terug. Het is een gevaarlijke reis, helemaal voor 2 jonge meisjes, maar Nora voelt dat ze op zoek moet naar haar vader. Onderweg komt Nora, Mary tegen, die samen met haar man Michael in een verzetsgroep, tegen de Engelse overheersers, zit. Mary staat hier niet helemaal achter, maar wat moet ze, want ze hoort nu eenmaal bij Michael. Samen vervolgen ze hun reis en maken ze spannende, zelfs vreselijke dingen mee. Vindt Nora haar vader ooit nog terug? 

Vanaf bladzijde 1 zat ik in het verhaal, de auteur heeft haar research werk goed gedaan, je merkt dat ze veel weet over de Ierse geschiedenis. Wel vond ik het af en toe storend dat er regelmatig een Iers woord werd gebruikt, ik moest de hele tijd naar achteren bladeren om de vertaling te lezen. Het voegt wat toe, ze personages uit het boek zijn trotse Ieren en dat voel je, maar ik vond verhaal op sommige punten zo spannend dat ik eigenlijk niet wilde bladeren naar achteren.

De opbouw van het boek vond ik zeer fijn lezen, het bestaat uit 3 delen. Deel 1 gaat over Nora, deel 2 over Mary en in deel 3 komen deze personages samen. Zoals gezegd vond ik dit fijn lezen, en wat mij betreft had de auteur nog vaker mogen wisselen tussen de personages, maar ik moet natuurlijk niet vergeten dat dit boek voor jeugdigen is en dat zij dit wellicht nog te verwarrend vinden. 

De personages, en dan met name Nora en Mary sluit je toch wel in je hart, de twee vrouwen, meisjes, maken heel veel mee in in jonge leventje. Je voelt hun pijn tijdens de overheersing en de onbegrip richting de keuzes die hun medemensen maken. Nora en Mary vind ik dan ook goed uitgewerkt, je leert ze goed kennen en gaat hun keuzes en beredeneringen begrijpen. Ik had wel graag andere personages wat beter uitgewerkt gezien. Zoals Lady Kendall had ik echt graag beter leren kennen in het verhaal en dan met name hoe zij het ervaarde om te (over)leven in die tijd, ik ben dan ook wel een grote geschiedenis nerd dus ik wil vaak wel dingetjes opzoeken en weten als ik iets lees, meer kan ik even niet zeggen want ik wil geen spoilers weggeven. Verder vind ik bepaalde personages ook wel opvallend, zoals Abraham een jonge ruiter, hij zorgt ervoor dat Nora’s hart wat sneller gaat kloppen, ik vond hem in het verhaal een opvallend personage, ook hem had ik graag beter leren kennen en meer willen begrijpen dan nu. 

Er zitten wat keuzes in het verhaal die ik niet gemaakt zou hebben. Ik las bijvoorbeeld, huilend, bepaalde passages, die dan toch met een sisser afliepen. Dit zijn ook dingen die ik mij herinner nu we de vragen behandelen met de leesclub en dan vind ik zonde want het verhaal is meer waard dan dit. 

Of ik dit echt een young adult boek vind weet ik niet. Maar ja het verschil tussen een young adult en een jeugdboek vind ik dan ook lastig te benoemen. Ik zou dit eerder een jeugdboek vinden, al is het onderwerp dan misschien wat zwaar. Mij had dit zeker aangesproken toen ik een jaar of 15 was, maar ik was dan ook toen al een boekenwurm. 

Omdat deze auteur me tot 2 keer toe aan het huilen heeft gemaakt, het verhaal ingrijpend is en mooie details bevat krijgt het van mij 4 sterren.

Recensie: 4

Titel: Het zwarte jaar
Auteur: Ineke Kraijo
Genre:
Young Adult
Uitgeverij: KokBoekencentrum