In dit eerste deel van een nieuwe trilogie leren we Hanna kennen. Het is het jaar 1865 en de jonge Hanna wil zich het liefst zoveel mogelijk mengen in het bedrijf van haar vader, al vanaf kinds af aan is zij betrokken bij het maken van zeep in de zeepziederij, echter wuift haar vader al haar ideeën weg, hij wil dat zijn zoon het bedrijf overneemt en niet zijn dochter. De jonge vrouw blijft echter strijden voor haar droom. Uiteraard bestaat haar leven niet alleen uit zeep maken, en beleeft Hanna op vriendschappelijk én romantisch vlak, ook van alles…

Ik vond dit een enorm leuk en vlot geschreven boek. Ik houd van verhalen rondom deze tijd en genoot dan ook van de kleine details in het verhaal over bijvoorbeeld de kleding van de personages en hun vervoersmiddelen. Hanna wordt neergezet als een jonge, zelfstandige maar ook koppige vrouw en dit siert haar. Ik vond het opvallend dat haar vader niet wil dat zij carrière maakt in zijn bedrijf, maar bijvoorbeeld wel mag ‘daten’ zonder chaperonne / gesprek vooraf. Dat matcht naar mijn inziens niet helemaal, maar dat mocht de pret niet drukken, want ik vond haar dates erg leuk om over te lezen. 

Verder lezen we vanuit verschillende perspectieven, dus ook de andere personages komen genoeg aan bod en leren we goed kennen. Het verhaal is op sommige momenten een beetje zoals een kabbelend beekje, maar dat vind ik persoonlijk niet erg, ik vond het juist wel fijn. Het einde had overigens van mij ook wat meer als een kabbelend beekje mogen zijn, het is allemaal wat kort en snel afgewerkt, dat had ik dus liever ook wat uitgebreider ervaren. 

Een leuk, romantisch en goed geschreven verhaal, rondom een zeepziederij, ik raad het zeker aan als je van historische fictie houdt. Op naar deel 2, dat komt gelukkig al uit in november!

Recensie: 4

Titel: Het recept van dromen
Auteur: Farina Eden
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Harpercollins