Het medaillon is het eerste deel van de ‘De geheimen van het landhuis’ serie en het debuut van Guusje de Ruiter. Het is een roman met 2 verschillende verhaallijnen, we volgen Aagje in het verleden en Vera in het heden. Het leven van Vera staat op zijn kop, wanneer haar moeder overlijdt. Haar rots in de branding is er niet meer en dat valt haar zwaar, wanneer zij er dan ook nog eens achterkomt dat haar moeder nooit eerlijk is geweest over haar verleden, wordt het Vera allemaal teveel. Ze gaat op onderzoek uit, gesteund door haar vriendinnen, en gaat op zoek naar antwoorden over het verleden van haar moeder.

Deze roman is heel gedetailleerd geschreven, details waardoor je duidelijk beseft in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Ik vind dit altijd een pluspunt in verhalen die zich afspelen in het (verre) verleden. Denk hierbij aan details over de kleding, gewoontes en gebruiken. Maar ook bijvoorbeeld de details over de muziek die een grote rol speelt in het leven van de personages, zijn fijn om te lezen. 

‘Het leek haar geweldig om de muziek van haar moeder op die manier te horen, maar als hij haar had gevraagd voor een concert van K3 had ze ook ja gezegd.’

Vera gaat op zoek naar het verleden van haar moeder en dit gaat haar vrij vlot af, hier en daar miste ik wat verdere uitwerking, ik had graag meer gelezen over haar oom bijvoorbeeld en over hoe hun band nu wordt opgebouwd. Echter is het mysterie rondom de andere personages passend bij het thema van het verhaal en ondanks dat ik vrij vlot doorhad hoe het in elkaar stak, was het fijn om beetje bij beetje steeds meer te ontdekken. 

Aagje en Vera zijn beide sterke vrouwen en zijn plezierig om over te lezen. De verschillen die Aagje en Vera ervaren met henzelf en de familie in het landhuis zijn erg groot en dit heeft de auteur, wederom met fijne details, goed omschreven. Hier en daar vond ik wat passages vergezocht en onnodig, wellicht miste ik hier ook wat verdere uitwerking. 

Desalniettemin was het een mooi, verdrietig maar met momenten ook grappig verhaal en ben ik toch wel nieuwsgierig welke geheimen het landhuis nog meer bezit.

Recensie: 3

Titel: Het medaillon
Auteur: Guusje de Ruiter
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Loft Books