Ik werd nadat ik Anna Karenina en Anna K. heb gelezen vooral getriggerd dit boek te lezen omdat het afspeelt in het huis waar Leo Tolstoj, Anna Karenina heeft geschreven. Daarnaast sprak de flaptekst mij voor de rest ook nog aan en ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb. 

In dit boek, dat zich voornamelijk afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt de Duitse legerarts Paul Bauer gestationeerd in Rusland en komt hij terecht op het landgoed van Leo Tolstoj waar de Duitsers een veldhospitaal opzetten. Katerina is degene die het landhuis beheert en is op zijn zachts gezegd not amused met het bezoek van de Duitsers. Maar toch bloeit er iets op tussen Paul en Katerina…

Het verhaal bevat in het begin al best wat personages in een korte setting, ik moest soms even terug bladeren en kijken wie nou wie was. Echt een Anna Karenina vibe vond ik dat, geen idee of het bewust was, maar het bracht me wel helemaal in de sfeer voor dit boek. Het boek bevat veel medische scènes, maar het waren er niet teveel naar mijn mening. Ook is de kou een terugkerend ding in dit verhaal. Ik vind het mooi te ervaren hoe de literatuur een rol speelt in het leven van de personages. Gesprekken over hoogstaande literatuur terwijl de vijand steeds dichterbij komt, dit bood zeker wel een extra gelaagdheid aan dit boek!

Ik vond het erg leuk om de relatie tussen Paul & Katerina te zien ontwikkelen tijdens het lezen. Waar Paul gefascineerd lijkt door Katerina (hallo Anna Karenina vibe) en Katerina hem juist liever kwijt is dan rijk. De opbouw van het verhaal verandert ineens halverwege het boek en ik denk dat de auteur daar goed aangedaan heeft, zo zorgde hij ervoor dat er genoeg afwisseling kwam en het dus niet alleen maar medische scènes, literaire scènes en ontberingen in de kou werden. Ik dacht wel even, uhm wat gebeurt er nu, maar het was eigenlijk prima en een bewuste keuze denk ik.

Een goed boek met lange hoofdstukken en mooie scènes. Ik heb het met plezier gelezen.

Recensie: 3

Titel: Het landhuis aan het front
Auteur: Steven Conte
Genre: Roman
Uitgeverij: Harpercollins