‘Hij weet niet eens wat hij later wil worden. ‘Iets leuks,’ zegt hij als het hem vraagt. ‘Zoiets als gijbaantester, vuurwerkafsteker of chocoladeproever.’’ 

Zoals je kunt lezen in bovenstaande quote, weet Lev nog niet wat hij wil worden. En ondanks dat wij de kinderen tijdens deze Kinderboekenweek leren dat, dat niet erg is, en dat hij kan worden wat hij wil, heeft de vader van Lev het al bedacht. Hij begint namelijk een eigen detective bedrijf. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.. Ze storten zich al direct op hun eerste zaak, want er is een misdaad gepleegd in de bibliotheek. Volgens de vader van Lev, is de verdachte onschuldig, Lev heeft er eigenlijk helemaal geen zin in, maar als zijn eigen vader ineens verdacht wordt, moet hij wel, met behulp van zijn vrienden, gaat hij op onderzoek uit!

Dit is zo’n ontzettend leuk boek! Het zit bomvol humor, ook voor de voorlezers zitten er leuke grapjes in, zoals ‘Adriaan van Distelaere’ en ‘Geert Markreel’. 

Naast de humor in de geschreven woorden, zijn de illustraties ook echt het vermelden waard. Ze passen erg goed bij het verhaal en zijn gewoon leuk om naar te kijken. 

De personages zijn erg verschillend waardoor ieder kind zich wel kan herkennen in een personages. Daarnaast wordt de vriendschap tussen de jongens op de proef gesteld en ook hier zullen kinderen zich in kunnen herkennen. Echt een aanrader dit boek!

Recensie: 4

Titel: Bureau Speerneus
Auteur: Jozua Douglas
Genre: Jeugd
Uitgeverij: de Fontein Jeugd