De opa van Ayame heeft Alzheimer. En dat betekent kort gezegd dat je nooit weet waar je aan toe bent met hem. Mensen en spullen moeten het ontgelden, sinds er een kamikaze in zijn hoofd zit. De moeder van Ayame wil dat hij weer medicijnen slikt, maar Ayame is daar fel op tegen! Ze krijgt een paar dagen de tijd om de kamikaze uit haar opa’s hoofd te krijgen, anders moet opa weer aan de medicijnen.

Samen met haar klasgenoot gaat Ayame op onderzoek uit en tijdens dat onderzoek neemt de auteur ons mee door een stukje Japans cultureel erfgoed en het oorlogsverleden. Alleen al daarom vind ik dit boek echt een aanrader, want er is veel te leren over de oorlogstijd, maar op deze manier leer je als lezer zonder dat je het echt door hebt. Dit boek zou perfect aansluiten bij lesstof voor jongeren die meer willen weten over kamikazes of over de rol van Japan in de oorlog. 

In dit boek komen verschillende thema’s aan bod, denk hierbij aan ziekte, familie banden, familie ruzies, vriendschappen en culturele aangelegenheden. Los van de geschiedenis in dit boek, vond ik het heel interessant om te lezen hoe een dag in het leven van een jong Japans meisje eruit ziet, zo anders dan wat ik zelf gewend ben. 

De schrijfstijl is enorm vlot en je vliegt echt door het verhaal heen, let wel ik ben een volwassen (haha) lezer, een jeugdige lezer zal het wellicht minder vlot lezen, maar dat is niet erg. Ondersteund met simpele, maar juist mooie illustraties vertellen de auteur en de illustrator een mooi verhaal, van een opa, die jaren na de oorlog, de rust nog niet heeft gevonden vanwege een vriend en een kamikaze. Het verhaal van een kleindochter die haar opa helpt met verwerken van het verleden en daarmee hoopt hun toekomst samen veilig te stellen. Erg mooi boek, een aanrader.

Recensie: 4

Titel: Het geheim van de kamikaze
Auteur: Annick Speeleveld
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Palmslag