Mijn vierde boek van 2022 is ook meteen een boek waar ik erg van genoten heb. Wat een prachtig verhaal is dit en wat heeft het mij verdrietige gedachtes gebracht. Ik was door de achterflap, daar staat een quote op, een beetje anders voorbereid op het boek. De pijn, de rauwheden en het verdriet had ik wel verwacht maar niet in deze mate. Zeker een aanrader als je graag boeken leest over de oorlog. 

Dit boek is geschreven door Sue Smethurst, zij is getrouwd met de kleinzoon van de oud circus artiest en zijn vrouw waar het in dit boek over gaat. Sue was zo geïnteresseerd in het verhaal van de opa en oma van haar man dat ze de oma van haar man wekelijk is gaan bezoeken om hun geschiedenis te kunnen vertellen in dit boek. 

Mindla en Michael zijn pasgetrouwd en aanstaande ouders wanneer de Duitsers, Polen binnenvallen. Michael is circus artiest en is op tournee als dit gebeurt, waardoor het jonge gezin uit elkaar is als de oorlog begint. De opbouw van het verhaal leest fijn weg. Het is opgedeeld in 3 delen, voor, tijdens en na de oorlog. Dit verhaal voelt en leest als een roman, en af en toe hoorde ik een stemmetje die zei: ‘Dit is gebaseerd op waargebeurde verhalen.’

Dit verhaal is verdrietig, echt en ook spannend. Je volgt het gezin, gescheiden, en uiteindelijk weer samen op hun vlucht naar vrijheid en veiligheid. Een vlucht dat ze over drie continenten brengt. Een vlucht die jaren duurt voor ze zich weer ergens thuis voelen. Een vlucht die langer duurt dan de oorlog zelf, want niet alles was meteen opgelost na de bevrijding. Ik zelf heb niet veel met het circus, maar de passie die Michael (ofwel Kubush) had voor het clownsvak is bijna aanstekelijk en dat heeft de auteur heel mooi weten over te brengen. Ieder verhaal verdient het om verteld te worden.

Recensie: 4

Titel: Circus van de vrijheid
Auteur: Sue Smethurst
Genre: Non Fictie
Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning