Het boek der veranderingen is het eerste deel van De Sterrensteen serie door Kelly van Kempen. 
Elfie schaamt zich dood voor haar ouders en ‘de Sterrensteen’, hun praktijk aan huis. Waarom kunnen haar ouders niet gewoon normaal doen? Elfie wil graag journalist worden en ze gaat dan ook graag op onderzoek uit in de buurt. Ze wil graag een eigen blog lanceren, maar helaas heeft ze nog geen primeur te pakken. Om een primeur te krijgen, heeft ze een handleiding gemaakt. Namelijk de ‘Handleiding voor primeurtochten’ oftewel HPV. Helaas valt er weinig te beleven, behalve een krekel plaag, maar dan.. Elfie krijgt van een vreemde klant bij de Sterrensteen een boek met de vraag of zij die wil bewaren. Dat doet ze, maar er gebeuren erna wel hele verdachte dingen in de buurt. Tijd om op onderzoek te gaan, op zoek naar een primeur! Samen met haar buurjongen Mats, ze wil hem eigenlijk negeren maar dit lukt niet echt, komen ze tot spannende ontdekkingen en beleven ze een spannend avontuur. Wat voor boek heeft de vreemde meneer gebracht en waarom heeft Elfie het gekregen? 

Oké voor ik verder ga, kijk deze cover. Je kan er superlang naar kijken en het blijft gewoon prachtig. De details die er in verwerkt zijn, zijn prachtig. Denk aan de hoed die haar vader op heeft, de tomatenplanten (achterzijde van het boek) en de dromenvangers! Ook zie je Elfie op de cover, en Elfie is gewoon te gek. Altijd op zoek naar primeurs en avontuur. Haar naam alleen al klopt, het past bij haar persoontje, en het is ook echt een naam die ik typisch vind voor haar ouders. 
Elfie raakt in het boek bevriend met haar nieuwe buurjongen Mats, en deze 2 personages leer je dan ook goed kennen. De bijpersonages die in het boek voorkomen zijn goed neergezet en je krijgt een beeld van de personen. De auteur vertelt je net genoeg wat je moet weten waardoor het ook een beetje mysterieus blijft. 
Zoals gezegd heeft Elfie een eigen handleiding gemaakt en door de handleiding en de tips die je krijgt van Elfie tijdens het lezen, maakt de auteur dit boek super leuk voor jonge lezers. Ik zou dit als kind echt geweldig hebben gevonden, tips hoe je dingen kan ontdekken en hoe je bijvoorbeeld geheime boodschappen kan over brengen. Echt heel leuk gevonden en beschreven. 
Hoewel ik zelf al vrij snel doorhad wie de slechterik in het verhaal is, maakte Elfie en haar familie het verhaal zo uniek dat ik me hier niet aan stoorde. Ik dacht tijdens het lezen, neeeee Elfie niet doen! Ik vind het ook erg leuk dat de auteur een spirituele inslag in het verhaal heeft zitten, ik heb dit eerder niet gelezen in een jeugdboek en ik denk dat het kinderen een leuk kijkje geeft in die wereld. 
Ook begint ieder hoofdstuk met een opsomming van verdachte gebeurtenissen en personen om in de gaten te houden, dit maakt het aantrekkelijk en leuk om te lezen voor de jongere lezers onder ons. Het boek sluit af met het eerste hoofdstuk van het tweede deel van De Sterrensteen, het feest van de Wolfsmaan. Deze verschijnt in maart 2021. Nu al zin in!

Overall Rating: 4.5

Titel: De sterrensteen 1
Auteur: Kelly van Kempen
Genre: 
Jeugd
Uitgeverij: Billy Bones