Van uitgeverij L.S Amsterdam mocht ik dit boek lezen! Dankjewel hiervoor. Het boek kwam met een super leuk pakketje inclusief kristallen die je goed kan gebruiken op de Scholomance!

Galadriel ‘El’ Higgins volgt een dodelijke opleiding aan de Scholomance. De Scholomance is speciaal voor magische leerlingen. Er zijn geen leraren, geen vakanties en vriendschappen zijn puur strategisch, en de kansen op overleven zijn nooit gelijk. El is goed voorbereid op de vele gevaren die er zijn op de Scholomance, ze heeft dan wel geen bondgenoten, en behoort niet tot een enclave, maar ze beschikt wel over een duistere vorm van magie. Kan ze deze magie inzetten om toch wat bondgenoten voor zich te winnen? Kan ze zich voorbereiden op haar laatste jaar aan de Scholomance? Dat lees je allemaal in deel 1 van deze nieuwe serie! 

Er gebeurt heel veel in de eerste hoofdstukken, de informatie over de personages en hun leefwijze vliegt je om de oren. Ik moest me dus echt even goed concentreren toen ik begon met lezen om alles goed in me op te nemen en nog belangrijker te onthouden. Ik voelde geen afkeer, maar ik had er wel wat moeite mee. Maar hoe verder ik kwam hoe leuker en spannender ik het verhaal ging vinden.

In dit verhaal draait het er eigenlijk om dat je er bij hoort, want als je er bijhoort heb je grotere kans om het examen te overleven als je laatstejaars bent. Want je slaagt, of je sterft, op een andere manier kan je de school niet verlaten. Ik ben dol op El, want El wil helemaal nergens bij horen. #teamel. Maar of dat nou zo slim is…

‘Bij gebrek aan een beter idee bleven we dus gewoon hatelijk doen tegen elkaar, wat voor mij supersimpel was en voor hem een verfrissende, nieuwe ervaring…’ 

Ik vind haar echt te gek! Hem, in deze quote is Orion Lake. Orion Lake behoort tot de enclave van New York, en El kan hem wel wat aandoen want hij redt steeds haar leven. Terwijl zij dus vooral hatelijk tegen hem doet, en hij haar blijft redden ontstaat er een vriendschap om jaloers op te zijn! Heerlijk om te lezen vond ik. 

Ondanks dat er spannende dingen gebeuren in de eerste 5 hoofdstukken vroeg ik me wel af waar ik nu precies naar toe aan het lezen was. Je krijgt veel informatie te verwerken en beetje bij beetje ga je begrijpen wat er nu allemaal staat. Al mis ik toch stiekem een woordenlijst met wat alles nu precies betekent. Er gebeuren zoals gezegd spannende dingen, die ik ook niet zag aankomen, maar toch dacht ik bij begin hoofdstuk 6, wat lees ik nu eigenlijk. Waar gaat dit naar toe. Ik voel geen opbouwende spanning. Begrijp me niet verkeerd, er gebeurt genoeg, er komen monsters te pas en te onpas de hoek om kijken om je te vermoorden en op te peuzelen, maar toch miste ik ergens de opbouwende spanning. Gelukkig wordt het naar het einde toe steeds spannender en zorgde de auteur er wel echt voor dat ik door wilde lezen tot mijn ogen dicht vielen ‘s avonds laat. Ik vind de schrijfstijl van de auteur dan ook erg fijn om te lezen, en ik vond het fijn dat je las vanuit 1 personage, namelijk El. Ik denk als de auteur dat was gaan afwisselen dat ik dan echt de draad was kwijt geweest. 
Hoe verder je komt hoe meer je de school voor je ziet, het lijkt me echt super gaaf om daar rond te lopen alhoewel, ik zou er niet graag zijn! Dus wel om te kijken, maar niet om te leren! De illustraties die in de kaft gedrukt staan helpen je ook met een beeld vormen, ik zou willen dat ik de fantasie had om dit allemaal te bedenken. En dan het einde, die laatste zin, Naomi Novik wat doe je me aan. Ik kan niet wachten op deel 2 te lezen, en geloof me, als jij het einde leest, wil jij dat ook!

Recensie: 4

Titel: Een dodelijke opleiding
Auteur: Naomi Novik
Genre:
Young Adult
Uitgeverij: Luitingh – Sijthoff