1942, in een schuilkelder in Alexandrië springt de vonk over tussen gevechtspiloot James en Yvette. De liefde houdt stand en na de oorlog verhuizen zij samen naar Engeland. Jaren later, na de dood van Yvette (dit is informatie die direct gegeven wordt op de achterflap) solliciteert James is een opwelling voor een nieuwe baan. Wanneer hij in de kerk een sjaal vindt, begint een reis naar het verleden en beseft James zich, dat zijn leven toch anders was dan hij zelf dacht en doorhad. 

We lezen afwisselend vanuit het oogpunt van James en Yvette, op verschillende momenten in hun levens. Deze afwisseling leest fijn en daardoor kom je steeds wat meer te weten over de twee en hun liefdesgeschiedenis.Hierdoor heb je het gevoel dat er naar iets groots gewerkt wordt, er gebeuren ook grote en heftige dingen in hun leven, maar de grote climax op het einde blijft een beetje uit. Ergens past dit bij het verhaal, een kabelend beekje, maar toch had ik op iets meer gehoopt. Door bepaalde gebeurtenissen wordt het leven van James en Yvette getekend. Dit verandert henzelf en hun relatie, er wordt op dit vlak veel gedachtes gedeeld met de lezer, maar hoe de twee hun leven uiteindelijk weer oppakken, blijft voor de lezer gissen. 

Het dorpje waar James terechtkomt, dankzij zijn nieuwe baan, is een warm bad te noemen. Ik heb erg moeten gniffelen om de buurtbewoners die hem welkom heten. Ook de zoon van James zorgt ervoor dat James zich snel thuis gaat voelen op zijn nieuwe plek en hun band is interessant om over te lezen. 

Deze roman bevat zware verhalen ten tijde van de oorlog en erna. Echter is er door de auteur ook ruimte gecreëerd voor luchtigheid en humor, waardoor het niet te zwaar leest en dat is erg fijn. Ondanks dat heb ik toch wat traantjes moeten wegpinken. De schrijfstijl is mooi en beeldend, je waant echt in Alexandrië in de schuilkelder en op het Engelse platteland en dat geeft een extra mooie lading aan het verhaal.

Een mooie roman, met tragische gebeurtenissen, maar ook met humor en mooie momenten. Aanrader!

Recensie: 4

Titel: Denk aan mij
Auteur: Frances Liardet
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Niewansterdam