De verdwenen steden is deel 1 van ‘the keeper of lost cities’ serie van Shannon Messenger. En wauw wat ben ik blij dat Pelckmans dit eerste deel heeft vertaald, want dit boek vond ik enorm leuk om te lezen. Dit soort boeken heb ik als kind niet gelezen en dat is toch wel jammer. Niet dat ik ook maar iets tekort kwam, want ik heb enorm veel boeken verslonden als kind, maar boeken zoals dit kwamen gewoon niet op mijn pad.

In dit boek leren we de twaalfjarige Sophie kennen. Ze is altijd een buitenbeentje geweest en is wel een echt een wonderkind te noemen. Ze vindt weinig aansluiting, en zelfs bij haar ouders en zus kan ze niet helemaal zichzelf zijn. Sophie kan namelijk gedachten lezen, en niemand weet dat.. tenminste… dan ontmoet ze Fitz, een mysterieuze jongen die een soortgelijke gave heeft zoals Sophie. Hij neemt haar mee naar zijn wereld en Sophie komt tot ontdekkingen die ze niet voor mogelijk hield. Ze verlaat haar thuis en begint een nieuw leven op een plek waar alles anders is. 

De schrijfstijl van deze auteur is enorm vlot en je wordt vanaf bladzijde 1 meegezogen in het verhaal en het boek leest echt als een trein. Het boek telt net geen 600 bladzijdes maar daar merk je vrij weinig van tijdens het lezen. Je leert Sophie al snel goed kennen en wat een ontzettende dosis girlpower bevat zij zeg. Alles wat zij meemaakt op die jonge leeftijd, ga er maar aan staan. Who run the world? Girls!

‘Je bent echt een dappere meid, wist je dat?’ Ze haalde haar schouders op. ‘Soms moet je gewoon dapper zijn.’ 

Het enige jammere aan de verhaallijn van Sophie vond ik de ‘kriebelige spanning’ tussen haar en wat jongens uit haar omgeving. Ik vond dit geen meerwaarde hebben aan het boek, omdat het naar mijn idee niet nodig was, maar ook omdat het niet echt werd uitgewerkt verder. Ik had het liever niet gezien (of gericht op 1 jongen) of iets meer uitgewerkt zien worden. Maar het komt dus zo weinig aan bod, dat het me af een toe een opgetrokken wenkbrauw opleverde, maar meer ook niet.

De beschrijvingen van de omgevingen zijn goed uitgewerkt en toch mysterieus, precies goed voor zo’n fantasievol verhaal. Een verhaal vol spanning, avontuur, familiebanden én een flinke dosis girlpower! een verhaal waarvan ik echt wel  dat deel 2 ook heeel snel vertaald en uitgegeven gaat worden door Pelckmans!

Recensie: 4

Titel: De verdwenen steden
Auteur:  Shannon Messenger
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Baeckens Books