Leif is de grote broer van Ravna, maar ondanks dat hij de grote broer is, krijgt Ravna de verantwoordelijkheid over het dorp wanneer alle volwassenen op plundertocht gaan. Leif is namelijk nutteloos, een echte slapjanus! Leif wil de Skald zijn van het dorp, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt, dat was zijn opa vroeger ook en hij heeft deze taak aan Leif gegeven. Leif lijkt echter niet helemaal geschikt als Skald, niemand luistert immers naar zijn trollen verhalen, maar hij heeft meer in zijn mars dan zijn dorpsgenoten denken…

Wat is het een feestje om weer een boek van Pieter Koolwijk te lezen, zijn woorden zijn leuk, beeldend en jeugdig geschreven. Het verhaal is origineel, stoer en grappig! Leif is een onzekere jongen, die hoopt op vertrouwen van zijn familie en Ravna is een stoere meid, een echte Viking. Hun band wordt op een fijne manier beschreven en wat maken deze broer en zus een fijne groei door. 

Het verhaal wordt nog mooier dankzij de illustraties van Linde Faas, wat zijn deze auteur en illustrator toch een gouden duo. Mijn leerlingen in de klas werden meteen aangetrokken tot het boek toen ik dit zelf ging lezen tijdens het stillezen, de kleuren spreken echt enorm aan.

Dit boek is leuk om te lezen vanaf 7, het bevat een groot lettertype, veel illustraties en het is duidelijk geschreven voor kinderen. Aanrader dus! 

Recensie: 4

Titel: De trollen van Leif
Auteur: Pieter Koolwijk
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Lemniscaat