Ik mocht de Romcomnibus recenseren, en ik las deze in de aanloop naar mijn zomervakantie (bijna is het zover!). De Romcomnibus is mogelijk gemaakt door: Lisette Jonkman, Astrid Slootweg, Susan Muskee en Martin Gijzemijter. De verhalen zijn maar liefst geschreven door 9 auteurs! Naast de 4 initiatiefnemers, vind je in deze bundel ook verhalen van: Brenda Broekhart, Danielle van Helden, Yvonne Hooge, Audrey Theunissen en Amber van Huigenbos. 

Ik val meteen met de deur in huis, ik raad iedereen aan om deze bundel te lezen, want als je hierdoor niet in een zomerse en vrolijke vibe terecht komt weet ik het ook niet meer. De verhalen, zijn allemaal verschillend maar ook allemaal leuk op hun eigen manier. Ze hebben allemaal een zomerse tint, een portie (zelf) liefde en veel humorvolle passages. Ondanks dat de verhalen maar kort zijn, zorgen deze ingrediënten voor 9 leuke verhalen. Uiteraard vond ik het ene verhaal wat leuker dan de ander, en vond ik de ene schrijfstijl wat fijner dan de ander, maar samen is het een mooi geheel geworden en volgens mij zijn deze verhalen, tijdens de schrijfwedstrijd, heel zorgvuldig uitgekozen en mooi naast elkaar neergezet. 

Heel erg bedankt dat ik jullie verhalen mocht lezen auteurs! 

Lisette Jonkman – Te grazen

Oh Lisette, you did it again. Lisettes schrijfstijl voelt als thuiskomen. Ik heb al haar boeken gelezen en ik ben dol op haar verhalen, personages en schrijfstijl! Met opmerkingen zoals hieronder kan je mij wegdragen. 

‘Maar zodra ik ontdekte dat hij permanent de persoonlijkheid van een zee- egel met een ochtendhumeur heeft, doofde de liefde rap.’ 

‘Te grazen’ gaat over Nora, zij besluit als housewarming gift twee minischaapjes te kopen voor haar vrienden. Wanneer ze er onverwacht een paar dagen op moet passen met haar minst favoriete persoon op aarde kan er natuurlijk van alles gebeuren.

De toon die Lisette zet met dit korte verhaal, belooft veel goeds voor de rest van deze Romcomnibus! 

Amber van Huigenbos – Enkeltje Schotland

Nadat haar vriend haar belazerd heeft neemt Linde een rigoureus besluit. Ze gaat op vakantie naar Schotland, naar haar tante. En Schotland staat nou niet alleen bekend om zijn mooie omgeving…

Wat een heerlijk zoetsappig zwijmelverhaal is dit. Ik ben gelukkig met mijn partner, maar dit wil toch iedereen wel. Prachtig uitzicht en knappe mannen. Joehoe! Dit verhaal past zeker thuis in deze bundel, het had van mij veel langer gemogen!

Audrey Theunissen – Proefperiode 

Else raakt haar goede baan in Amsterdam kwijt. Er zit niets anders op dan naar Drenthe te gaan en weer bij haar ouders in te trekken. Het leven in Drenthe gaat er alleen wel iets anders aan toe dan in Amsterdam!

‘Mijn emoties razen door mijn hele lichaam en hoewel ik tril als een op hol geslagen vibrator, probeer ik daar niks van te laten merken.’ Ik dacht tijdens het lezen van deze zin: ‘Haha te gek!’.

Ik vind het verhaal een tikkeltje onrealistisch, maar hey dat mag de pret niet drukken!
Want Elske houdt er geniale ontbijt momenten op na, dus joe ik wil vriendinnen worden met haar. Wat wel even genoemd mag worden is dat Else als een powervrouw wordt neergezet, who run the world, girls! Je hebt helemaal geen vent nodig om gelukkig te zijn óf in een verhaal met een happy end.

Astrid Slootweg – Ingeprent

Ella krijgt van haar vriendinnen een reis naar Tsjechië cadeau. Maar het probleem is, ze hebben alleen de reis voor haar betaald, ze zal er dus ook alleen naar toe moeten. Ella zit er dus ook eigenlijk niet op te wachten maar gaat toch, met frisse tegenzin, op reis…

Ik vond dit een erg leuk verhaal! De opzet van het verhaal is leuk en smaakt naar meer. Ik vind het einde iets te open, het had van mij langer gemogen. Nu blijft er erg veel voor onze eigen fantasie over. Maar goed, ik kan de auteur het ook niet kwalijk nemen dat haar verhaal maar kort is voor deze bundel!

Brenda Broekhart – Summer special 

Maud heeft haar werk bij haar ouders en haar familie achter gelaten op Terschelling, na een vervelende gebeurtenis, en woont en werkt nu in Zandvoort. Wanneer haar vader tijdelijk niet kan werken vertrekt Maud, met tegenzin, terug naar Terschelling om in het restaurant van haar ouders te werken.

De schrijfstijl van deze auteur vond ik heel vlot, grappig en leuk. Wel vond ik dat er teveel gebeurde in dit korte verhaal. Het verhaal is leuk, maar er gebeurt zoveel dat het naar mijn mening niet goed tot zijn recht komt. Ook dit verhaal had van mij dus langer gemogen. 

Yvonne Hooge – Gesmolten

Rosa gaat twee weken in de ijssalon van haar oom en tante werken en ze komt dan haar middelbare school crush, per stom toeval, tegen en hij wil meer dan alleen ijsjes eten!

Wederom een auteur met een ontzettend leuke schrijfstijl! Het verhaal bevat leuke details en is vlot geschreven. Met quotes zoals hieronder, kun je mij helemaal inpakken!

‘Ik vind niets fijner dan een warme trui, een kop thee en dikke sokken.’

Martin Gijzemijter – Lot beslist 

Lot werkt voor een dating bureau en ze krijgt een lastige opdracht, ze besluit eerst zelf met de klant op date te gaan om hem klaar te stomen voor een echte date. En op oefen dates kunnen de vonkjes niet overvliegen… toch?

Ik vind dat deze auteur een fijne schrijfstijl heeft en leuke details verwerkt in het verhaal. Ik moest een haar keer hardop grinniken en dat is altijd goed! Ook hier vond ik het een tikkeltje onrealistisch, maar joh, stiekem is dat toch ook gewoon leuk!

Danielle van Helden

Loïs denkt dat ze samen met haar zus op vakantie gaat. Lang leve luieren en relaxen, maar niets is minder waar als blijkt dat ze niet zelf vakantie kan vieren maar ouderen begeleidt op een vakantie. 

Ik vond dit een erg leuk verhaal, ik vond alleen de zus van Loïs echt heel onaardig. Zij zit echt in mijn allergie. Vind het jammer dat ik er zo overdenk, had graag het verhaal iets langer gezien zodat ik haar meer kon gaan waarderen. Het verhaal is zoet en is leuk geschreven!

Susan Muskee – En weer uit 

Fieke logeert samen met haar vriendin Bo op de camping tijdens een yoga festival. Ze is niet heel blij met het feit dat ze op een camping moet overnachten. Want ‘yikes’ campings. Fieke is vooral bezig met haar leven delen met anderen via social media maar dan ontmoet ze een hele knappe yoga instructeur.

Oke Susan Muskee, ik wil meer van jou lezen. Want wat heb ik gelachen om jouw verhaal! Het begin van dit verhaal, yes zo hilarisch en herkenbaar! Ik heb echt enorm genoten van dit verhaal en het smaakt naar meer! 

‘Mijn vriendin kijkt me aan alsof ik net heb gevraagd of bruine koeien chocolademelk geven.’ 

Ik kreeg tijdens het lezen van dit verhaal wel even een enorme spiegel voorgehouden met het besef hoeveel ik soms op mijn telefoon bezig ben. Hallo zomervakantie, hallo proberen minder online te zijn!

Recensie: 4

Titel: Romcomnibus
Auteur: Lisette Jonkman, Astrid Slootweg, Susan Muskee, Martin Gijzemijter, Amber van Huigenbos, Yvonne Hooge, Audrey Theunissen, Brenda Broekhart, Danielle van Helden
Genre: Feelgood
Uitgeverij: MG Publishing