Fleur krijgt via Instagram nare berichten van een anoniem account. In eerste instantie wuift ze het een beetje weg, maar wanneer de berichten dreigender en niet alleen meer via Instagram bij haar worden bezorgd, nemen de angsten haar een beetje over. Ze probeert alle ballen hoog te houden, haar schoolwerk, de rol in de musical, haar zieke oma én de gezinssituatie thuis, maar dit is niet vol te houden voor haar. Haar beste vriend Matt heeft zelf ook zo zijn eigen problemen, ze proberen elkaar te steunen, maar ook dit is niet altijd gemakkelijk. 

In deze young adult van Monica Haak snijdt ze, net zoals in haar eerste boek, heftige onderwerpen aan. In dit geval pesten. De auteur schroomt dus niet om heftige thema’s te bespreken en ze weet dit ontzettend mooi te verwoorden en neer te zetten. 

Ik denk dat dit verhaal, helaas, voor veel tieners herkenbaar is, en hoop en verwacht dat ze met dit soort boeken herkenning en steun vinden. Dit soort verhalen vertellen is ontzettend belangrijk! 

Hier en daar vond ik wel bepaalde gedragingen van de personages niet overeenkomen met elkaar en ook niet altijd met de leeftijd overeenkomen. Ik voelde me soms een beetje te oud tijdens het lezen van het boek, met name door bepaalde uitingen van personages, dit vond ik een vreemde ervaring want ik ben gewend om boeken te lezen die niet geschreven zijn voor mijn leeftijd.

Het verhaal leest erg vlot en het taalgebruik is naar mijn mening jong en ‘hip’. De titel van het boek is overigens heel mooi verweven in het boek, het past echt goed bij het verhaal. 

Ik kon dit boek beter waarderen dan het eerste boek van deze auteur en ben dan ook zeer nieuwsgierig naar haar volgende boek. Een spannend boek met interessante wendingen, een boek dat draait om vriendschap en vertrouwen en geloven in jezelf.

Recensie: 3

Titel: De pijn die wij verbergen
Auteur: Monica Haak
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books