De hoofdrol is een boek dat bestaat uit een dossier rondom een moordzaak op een lid van het amateur toneelgezelschap ‘The Fairway players.’ Er zit iemand vast voor de moord, maar het lijkt erop dat deze persoon onschuldig is, dus 2 stagiaires van een advocatenkantoor gaan aan de slag met een enorm dossier en op zoek naar de moordenaar. Het dossier begint echter niet bij de moord, maar eventjes ervoor, waardoor je een kijkje krijgt in het leven van de spelers van de toneelgroep. Doordat het dossier eerder begint weet je in het begin als lezer ook niet wie er dood is en wie er vast zit. Weten de stagiaires (en de lezer) de moord op te lossen?! 

Ik ben dit boek ingedoken samen met een boekenvriendinnetje en ik kan direct beginnen met vertellen dat dit boek enorm leuk is om samen te lezen. We hebben er op los gespeculeerd en de laatste 100 bladzijdes gaven we elkaar continu updates tijdens het lezen. Echt een buddyread boek! 

Echter kunnen we wel stellen dat ik niet zo’n goede speurder ben zoals de speurders in dit boek (haha)! Dit verhaal zit zo goed in elkaar gestoken dat het lastig is om te concluderen wie wat gedaan heeft. De moord (dit is geen spoiler) komt pas vrij laat aan het licht, maar dit geeft niet. Je leest namelijk het gehele boek mails, app gesprekken, transcripties van verhoren en ga zo maar door. Zoals een echt moorddossier dus. Er worden overal zaadjes geplant door de auteur en die zaadjes worden in alle mails-appverkeer uitgewerkt en komen mooi samen tot uiting en zorgen regelmatig voor een: ‘aha moment’.

Ik vind de manier waarop deze detective is geschreven erg origineel, verrassend en interessant. Er zijn bijvoorbeeld geen hoofdstukken, geen alwetende verteller of geen gedachtes van personages. Alles wordt gemaild of geappt. Alles wat gezegd wordt, aan de telefoon of in een verhoor is letterlijk overgenomen en opgeschreven. Ook zitten er bijvoorbeeld pamfletten en krantenknipsels bij. Ik denk wel dat je als lezer hiervan moet houden, maar ik denk als deze schrijfwijze afschrikt, je het toch alsnog een kansje kan geven, het boek is namelijk heel goed. 

Een origineel boek, dat vol zit met verrassende plotwendingen, wenkbrauw optrekkende situaties, vreemde personages, grappige mailtjes en nog veel meer. Ga dit lezen hoor, het is leuk!

Recensie: 4

Titel: De hoofdrol
Auteur: Janice Hallett
Genre: Thrillers & Spanning
Uitgeverij: Xander uitgevers b.v.