Het verhaal gaat over Frenkie, en Frenkie schrijft zijn vriendin, nee niet zijn vriendinnetje, gewoon een vriendin , brieven. Iedere maand gaat er een brief naar Dani en daarin vertelt hij alles over zijn nieuwe leven in een nieuwe woonplaats. En weet je wat al gek is, de nieuwe woonplaats van Frenkie heet Bizar, bizar toch? Er barst een grote storm los boven het plaatsje en vanaf dat moment gebeuren er aardig wat bizarre dingen. Frenkie gaat op onderzoek met zijn nieuwe vrienden en zo ontstaat de ‘Braniebende’, en ondertussen houdt hij Dani op de hoogte van al hun belevenissen.

Dit verhaal is zo ontzettend leuk, echt fantastisch gewoon. Ik heb het boek geleend van de bieb, maar deze moet echt in mijn kast staan. Het leest vlot en afwisselend. De manier waarop het verhaal is opgezet is leuk en zorgt voor een fijne manier van vertellen. De illustraties zijn gewoonweg geweldig, ze zorgen voor een totaal andere dimensie tijdens het lezen. Ook worden er woorden anders geschreven, dik gedrukt, onderstreept of een stuk groter. Als je dit voorleest kan je de anders geschreven woordjes, ook anders voorlezen waardoor je nog een extra laag krijgt in het verhaal. Ook voor kinderen is dit erg leuk, en stimuleert het om te lezen, want hierdoor vlieg je door het verhaal heen en het ziet er ook leuk uit. 

‘Frenkie en Dani waren als friet met mayo. Frietjes zijn heerlijk en mayo is bij veel dingen lekker, maar niets is zó lekker als die twee samen: friet met mayonaise.’

De personages uit het boek hebben leuke namen, ik denk dat kinderen dit heel leuk vinden tijdens het lezen én het maakt het ook leuker voor ouders / leerkrachten tijdens het voorlezen want er zit wel wat humor in de namen. Erik Flipper bijvoorbeeld, is bang voor water! Dit verhaal én de illustraties zorgen ervoor dat je eventjes in een andere wereld bent, even weg uit deze gekke tijd en even een momentje voor jezelf en / of jouw mini! Geniet er van als je deze leest.

Recensie: 5

Titel: De Branie Bende
Auteur:
Tom Fletcher
Genre:
Jeugd
Uitgeverij: Billy Bones