‘Stel: je ligt ‘s nachts lekker in je tent op de camping. Ineens moet je heel nodig naar de WC en dan vergeet je het WC-papier.’ Op deze manier ontmoeten Pien & Milla elkaar, 2 gigantische tegenpolen maar vastbesloten om beste vriendinnen te worden. Samen zijn ze op vakantie op camping De grote walvis en beleven samen doldwaze avonturen.

Wat ik vrijwel direct leuk vond aan dit boek, is dat het ontzettend herkenbaar is voor jonge lezers. Ruziënde ouders, een WC – avontuur waarvan je hoopt dat niemand het doorheeft én moeite hebben met vrienden maken (en behouden). De personages zijn enorm verschillend en allemaal leuk op hun eigen manier. Pien is een enorme flapuit en Milla is wat rustiger en denkt iets langer na voor ze wat zegt of denkt. Ze leren dat ondanks dat je misschien even oud bent, je heel anders kunt zijn dan de ander én dat, dat helemaal niet erg is. Daarnaast vind ik het erg fijn om allerlei diverse personages tegen te komen in dit boek, zo kunnen heel veel kinderen zich herkennen in wel 1 van de personages. Wat goed dat er dit soort boeken voor deze leeftijd zijn. 

Ik wist wel ook meteen weer waarom ik nooit naar een camping ga, maar om over te lezen was dit zeker een feestje! De kinderen beleven veel spannende en leuke avonturen, zijn soms bang, verdrietig, blij of een beetje van alles tegelijk. Een leuk, vrolijk en gezellig verhaal waar diversiteit op een subtiele manier in verwerkt is, chapeau voor de auteur! Een erg leuk kinderboeken debuut!

De korte hoofdstukken, zijn vlot en ‘simpel’ geschreven, ideaal voor jonge lezers dus! Daarnaast zijn de illustraties ook echt een feestje om naar te kijken. Ze zijn kleurrijk, vrolijk en gewoon hartstikke leuk! Een aanrader om te lezen samen met / voor kinderen die van vakantie avonturen houden!

Recensie: 4

Titel: Camping de grote walvis
Auteur: Willemijn Kranendonk
Genre: jeugd
Uitgeverij: Meis & Maas (Juniorpress / JP Publishing)