Het lag eventjes te wachten, maar eindelijk heb ik dit boek ook gelezen. Het boek staat te wachten in mijn kast, tot ik een klas heb met leerlingen die dit willen (kunnen) lezen en tot mijn zoon het kan lezen. Dat gaat nog jaren duren, maar het boek staat er, en zal zeker weten nog eens gelezen worden, dat verdiend Pelle namelijk met zijn verhaal. 

Pelle is hoogbegaafd en weet alles, als hij teveel verdriet voelt, kan hij feitjes opnoemen in zijn hoofd waardoor de tranen niet komen, want mannen, mannen die huilen niet. Pelle is pas 12, maar huilen, nee nee. Hij voelt soms wel veel verdriet, zijn vader is namelijk overleden. Zijn vader wist dat hij dood zou gaan dus hij heeft voor Pelle een schoenendoos gevuld met briefjes. Briefjes voor Pelle. Door die briefjes belandt Pelle in allerlei leuke en grappige of rare situaties. Langzaam aan lukt het hem en zijn moeder om weer een beetje te genieten van het leven. 

Het boek is erg mooi geschreven en biedt denk ik veel troost voor kinderen die iets soortgelijks meemaken. Ik vergat wel soms dat het een jeugdboek is, maar goed ik weet natuurlijk niet hoe het is om dit als jeugdige te lezen. Het leest vlot weg, al moest ik soms even mijn tranen wegslikken. Naast het thema rouw heeft de auteur nog andere mooie thema’s verwerkt in het verhaal, zoals vriendschap en pesten. Mede daardoor, denk ik, zoals ik al zei, dat dit boek veel kan bieden voor kinderen die dit ook ervaren. De feitjes die Pelle op weet te noemen, zijn erg leuk en ik denk dat dit een luchtige afwisseling kan bieden. Ik denk dat dit boek mij ook kan helpen als juf, een kijkje in het koppie van zo’n lieve jongen met al zijn gedachtes en emoties. 
Het boek hield me bezig, in de winkel dacht ik nog aan Pelle toen de biologische kwark duurder was dan de ‘gewone’ Pelle, zou wel weten welke hij zou kopen. 

Zoals je misschien wel doorhebt, raad ik dit boek zeker aan. Niet alleen aan kinderen die hetzelfde meemaken, maar ook aan andere kinderen. Ook aan juffen, meesters en alle andere volwassenen die soms genieten van een jeugdboek. Ga dit lezen!

Recensie: 5

Titel: Briefjes voor Pelle
Auteur: Marlies Slegers
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff