John Wilkes Booth. De man die president Lincoln vermoord heeft. Misschien wel de bekendste Booth die er was, al zal dit boek ons leren dat zijn familieleden ook zeker bekendheid hebben vergaard. Dit boek gaat namelijk niet alleen over hem en de moord, maar vooral over zijn familie en hun geschiedenis. De auteur neemt ons mee vanaf het moment dat Brits theateracteur Junius Booth met zijn vrouw naar Amerika vertrekt en daar neerstrijkt om als excentriek Shakespeare acteur aan de slag te gaan. Junius en zijn vrouw krijgen 10 kinderen, waarvan er 6 overleven, en over alle 10 weet je na dit boek meer. 

Junius Booth is zowel geniaal als instabiel te noemen, de manier waarop zijn kinderen hem verafgoden vind ik opmerkelijk. Hij komt op mij namelijk vaker over als instabiel dan als geniaal. Hij is verslaafd aan de drank, een kwaal die meerdere kinderen erven, hij gaat in zijn gedrag en geloof in bepaalde dingen van zwart naar wit binnen een seconde en is niet altijd sympathiek te noemen. Zoals gezegd verafgoden zijn kinderen hem en daarnaast proberen zij, vooral zijn dochters, de familie krampachtig bij elkaar te houden. Je moet immers van alle broers en zussen kunnen houden, daar tussen kiezen moet niet nodig zijn, aldus Asia Booth. 

De schrijfstijl van de auteur is vlot te noemen, gelukkig maar, want ik vond dit erg zware kost om te lezen. Het is dat ik haar schrijfstijl plezierig vond, anders weet ik niet of ik dit boek al uit had gehad. Doordat de auteur wisselt met fictie en feiten voelt het tijdens het lezen vaak alsof je een opsomming leest van bepaalde feiten. Toen gebeurde er dit, toen gebeurde er dat. Je leest het verhaal vanuit meerdere perspectieven, en hoe vaker gewisseld wordt, hoe fijner het wegleest. Op de achtergrond van de belevenissen van de familie Booth, volg je Lincoln en zijn weg naar het presidentschap, de fases richting de burgeroorlog en de slavernij. Daarnaast krijg je veel mee over de theaterwereld in Amerika uit die tijd en dat vond ik erg interessant. 

Je voelt (en weet) aan alles dat de auteur toewerkt naar een climax, de moord op president Lincoln, maar toen het (eindelijk) zover was, viel het mij een beetje tegen. Ik had meer verwacht te lezen over John Wilkes Booth en zijn beweegredenen en ineens was het al gebeurd. 

Al met al vond ik dit een zwaar boek om te lezen, ik heb mij echt door sommige passages heen moeten worstelen, en toch las het ook plezierig door de schrijfstijl van de auteur. Wellicht als ik meer had geweten over de Amerikaanse geschiedenis rondom die tijd, dat ik meer in het verhaal had gezeten. 

Recensie: 3

Titel: Booth
Auteur: Karen Joy Fowler
Genre: Roman
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam