‘Wij hebben het geweten’. Wanneer je dit boek dichtslaat, voel je aan alles waarom deze roman zo heet. Op meerdere vlakken, vanwege meerdere verhaallijnen, past deze titel perfect bij het verhaal dat verteld wordt in dit boek. 

Greta Hahn is pasgeleden verhuisd, vanwege de nieuwe functie van haar man, wanneer zij lichamelijk achteruit gaat. Haar man, kampcommandant van kamp Buchenwald, zorgt ervoor dat een arts tewerk wordt gesteld in zijn kamp, zodat hij met een vernieuwde techniek zijn vrouw kan behandelen. Dr. Weber gaat aan de slag en hoopt zo zijn vrouw en dochter veilig te stellen. 

Dit verhaal is geschreven vanuit 4 verschillende, afwisselende perspectieven. Frau Hahn, Dr. Weber, commandant Hahn en de plaatselijke bevolking van Weiner (de plaats waar het kamp gestationeerd is). Deze afwisseling zorgt ervoor dat er, ondanks de zware kost, een fijn tempo in het verhaal zit. Ook de opbouw van het verhaal zorgt voor een prettige leeservaring. De opbouw en de wisseling van perspectieven geeft een compleet beeld van wat er heeft afgespeeld op kamp Buchenwald. Erg interessant en verdrietig om te lezen. 

Tijdens het lezen van dit verhaal passeren allerlei emoties de revue. Je voelt verdriet, hoop, liefde maar ook begrip, en door dat stukje begrip voel je ook verwarring. Verdriet door de erbarmelijke omstandigheden in het kamp, maar ook door de ziekte van frau Hahn, hoop op beterschap, hoop op elkaar weerzien en hoop op het einde van de oorlog. Liefde voor de ander, liefde die ervoor zorgt dat je bereid bent tot dingen die je voorheen niet voor mogelijk achtte, begrip, je gaat ineens oorlogsmisdadigers begrijpen, hoe dan? Hallo verwarring. Al maakte het begrip al snel plaats voor haat. 

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe kunnen mensen ervan overtuigd zijn dat ze juist handelden? En hoe kan het dat mensen niet inzien dat ze fout zaten. Haat dus. Een boek, gebaseerd op personen die echt hebben bestaan, gebaseerd op gruwelijke gebeurtenissen die echt hebben plaats gevonden in combinatie met een dosis fictie, die er samen voor zorgen dat er nekharen recht overeind gaan staan tijdens lezen. Een mooi, hard, geschreven verhaal, dat de moeite waard is om te lezen.

Overall Rating: 4

Titel: Wij hebben het geweten
Auteur: Catherine Chidgey
Genre: Roman
Uitgeverij: Mozaiek