‘Je bent een bommetje dat om de haverklap ontploft.’

Tijl is boos, op eigenlijk iedereen wel. Waarom? Dat weet hij zelf niet altijd goed. Zijn meester probeert hem te helpen, want thuis loopt het ook niet zo lekker, maar als Tijl boos wordt is hij dat dan ook direct. De ene naar de andere woede-uitbarsting volgt. Dan ontdekt hij samen met zijn vriend Simon een leegstaand bouwterrein, en ineens ziet hij een lichtje én een vreemde hond. Het lijkt wel of iemand hem hulp kan geven uit een andere wereld, maar dan doet Tijl iets stoms, kan hij het nog goed maken?

Dit boek weerspiegelt maar weer eens hoe de thuissituatie een impact kan hebben op het gedrag van een kind. En doordat het gedrag verandert, vaak niet ten goede, heeft dit effect op zoveel gebieden van een kind. Het is zo belangrijk om verder te kijken dan naar alleen een woede-uitbarsting van een kind. Ze hebben het nodig dat er volwassenen zijn om hen te ondersteunen. Alleen daarom zou je als volwassene dit boek zeker kunnen lezen. Maar natuurlijk is dit boek bedoeld voor kinderen, die zich zelf of wellicht een klasgenootje hierin kunnen herkennen. De hoofdstukken zijn kort en er zitten leuke illustraties bij waardoor het boek erg vlot leest. Levy, uit ‘Levy en het witte wonderdoosje’ heeft ook een kleine rol in het boek, dus het is leuk als je dat boek eerst leest, maar dat is geen must. 

De opbouw van het boek is best spannend en het is mooi om de groei van Tijl te ervaren tijdens het lezen. De personages worden goed uitgewerkt, sommige zijn wat mysterieus en dat maakt het alleen maar leuk met om te lezen en daardoor wil je ook blijven lezen. Lara schrijft heel beeldend waardoor je helemaal meegezogen wordt in de wereld die Tijl ziet. De technische snufjes ontbreken uiteraard niet en dat maakt het nog leuker voor kinderen om dit boek te lezen! Tijl en de tijdbom is een prachtig boek waar kinderen herkenning, steun en plezier uit kunnen halen. Maar voor ouders/leerkrachten of gewoon iemand die geïnteresseerd is in jeugdboeken, is dit ook zeker een aanrader! 

Recensie: 4

Titel: Tijl en de tijdbom
Auteur: LAra Reims
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Hamley Books