Rachel werkt sinds vijf jaar in een boekwinkeltje op het Schotse platteland. Het boekwinkeltje zit in een vuurtoren. De vuurtoren staat op een vreemde plek (niet bij water in de buurt) en heeft verder geen functie als vuurtoren. Rachel woont in de vuurtoren en werkt in de boekwinkel. Ze draagt een geheim met zich mee waarvan niemand uit haar omgeving op de hoogte is. Wanneer Rachel hoogstwaarschijnlijk moet vertrekken uit de vuurtoren verschijnt Toby, een oud-journalist met ook zo zijn bagage, in het dorp. Samen gaan ze op zoek naar het geheim en de oorsprong van de vuurtoren. Ze komen tot allerlei ontdekkingen waarvan niemand op de hoogte was…

‘Niemand weet het. Ik was hier en ik was niet hier, en niemand mag dat weten.’

Rachel is een lief, maar ontzettend achterdochtig personage. Door haar verleden is dat laatste wel te begrijpen. Beetje bij beetje kom je er tijdens het lezen achter waarom zij zo voorzichtig is en dan ga je haar ook steeds beter begrijpen. Toby is ook echt een lieverd en ik gun hem vooral wat rust. Voor mij hadden de ontwikkelingen tussen Rachel en Toby wel wat meer uitgewerkt mogen worden, ik had graag meer over hen samen gelezen en wat meer ontwikkeling gezien. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen en door deze verhaallijnen en de omgeving heeft het boek een enorme ‘dorpse’ vibe. Iedereen houdt iedereen in de gaten en iedereen heeft overal een mening over. Dit zorgt voor grappige en leuke momenten. Ook wel nare momenten, maar dat komt met name door een personage die ik dan ook echt niet kon uitstaan. 

De schrijfstijl van de auteur heb ik als zeer prettig ervaren, je vliegt door het boek heen en het voelt alsof je ook in het Schotse dorpje bent. Het enige jammere vond ik, dat ik ‘het geheim’ van de vuurtoren minder spectaculair vond dan de bewoners zelf. Ik heb een paar keer gedacht, waar maken jullie je nu druk om? Het verhaal achter het geheim vond ik gelukkig wel mooi, dus dat maakte veel goed.

Ben je op zoek naar een vlot, leuk boek met een Schotse setting, dan raad ik dit boek aan, ik hoop in de toekomst ook zeker nog een boek van deze auteur te lezen. 

Recensie: 3

Titel: Het boekenwinkeltje in de vuurtoren
Auteur: Sharon Gosling
Genre: Roman
Uitgeverij: Z&K