In deze roman van Gina Wilkinson leren we drie vrouwen kennen die alle drie in Bagdad verblijven. Rania, Huda en Ally. Rania, de dochter van een sjeik en Huda, een dorpsmeisje waren vroeger vriendinnen, echter is hun vriendschap nu bekoeld. Ally is de vrouw van de Australische vervangend ambassadeur in Bagdad. Huda werkt voor de ambassade en zo is de cirkel qua personages rond.

Ik vond dit een heel mooi geschreven boek. Ik voelde de angst, wanhoop en onmacht door de bladzijdes heen. De auteur heeft zelf jaren als vrouw van een diplomaat in Bagdad gewoond en ze heeft haar ervaringen gebruikt om dit boek te schrijven. Het is niet echt gebeurd, maar er zitten elementen in die gebaseerd zijn op waargebeurde dingen. Ik denk dat hierdoor het boek nog dieper onder je huid kan gaan zitten. Het heeft mij in ieder geval wel bezig gehouden. 

Door de wisselende perspectieven leer je alle drie de vrouwen goed kennen en kom je beetje bij beetje meer te weten over hun beweegredenen en hun relatie met en tot elkaar. Wanneer Huda en Rania steeds meer onder druk worden gezet door de geheime politie en de regering, wordt de opbouw van het verhaal steeds spannender. Waar het in het begin wat traag gaat, komt het boek zeker tot een spannende climax. Samen proberen de vrouwen een oplossing te vinden om niet alleen zich zelf maar vooral hun kinderen in veiligheid te brengen. Die traagheid in het begin vind ik persoonlijk niet storend, hierdoor begrijp je de vrouwen beter en ga je zelfs Huda begrijpen, die informatie over Ally doorspeelt aan de geheime politie. De sterren boven Bagdad vind ik een mooie roman waar angst, onmacht, onderdrukking en vriendschap centraal staat. Een prachtig geschreven, indrukwekkende roman, waar de titel ontzettend mooi verweven is op meerdere manieren in het verhaal.

Recensie: 4

Titel: De sterren boven Bagdad
Auteur: Gina Wilkinson
Genre: Roman
Uitgeverij: Mozaiek